A napokban digitális formában is elkészülnek a tanévkezdéshez szükséges tankönyvek

2022. július 25. hétfő, 05:43
A következő néhány napban befejeződik a tanévkezdéshez szükséges valamennyi tankönyv gyártása - jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára csütörtökön Debrecenben. Maruzsa Zoltán az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a háborús infláció okozta nehézségek, a papír árának emelkedése és minden technikai, logisztikai akadály ellenére zavartalanul legyártottak 13 millió tankönyvet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Köszönhető ez annak, hogy a kormány az előző években az ellátás biztonságának érdekében jelentős lépéseket tett; ilyen volt például az Alföldi Nyomda felvásárlása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által, amiből nagyon jó együttműködés született - mondta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények, és az ősszel már három újabb - a 3., a 7, és a 11. - évfolyamra érkeznek átdolgozott tankönyvek, amelyek egy része nem csak papíralapon, hanem digitális verzióban is elérhető.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője közölte, az iskolák idén 11,8 milliárd forint értékben rendeltek könyveket, ebből 329 millió forintot költöttek speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeknek szóló taneszközökre. A megrendelt 13 millió tankönyv 83 százaléka állami kiadású - jegyezte meg.

Annak ellenére, hogy idén a tankönyvek nyomdai és logisztikai költségei óriási mértékben megemelkedtek, az átlagos állami tankönyvár még soha nem volt ilyen alacsony, bruttó 630 forint, szemben a nem állami tankönyvek 2075 forintos átlagárával - tette hozzá az ügyvezető.

MTI
Fotó: pexels.com