A művészet megállíthatatlan, most autista lakóotthonokat segít online

Online aukciót indít az Autistic Art magyar kortárs művészek és galériák közreműködésével

2020. június 23. kedd, 16:29
Az Autistic Art Alapítvány egyedülálló kulturális kezdeményezést indít, melynek eredményeképpen magyar galériák, kortárs művészek, illetve autista fiatalok munkái is kalapács alá kerülnek egy rendhagyó online aukció keretein belül. Az esemény célja nem csupán az autista lakóotthonok támogatása, ez alkalommal az Alapítvány is visszaad a magyar kortárs művészeknek és galériáknak a megváltozott körülmények okán. Az aukción eladott kortárs művek bevételéből részesül az Alapítvány, a kortárs művészek és a galériák is. Ezúttal is lesznek felajánlások galériák, művészek részéről, így például a Vintage Galéria saját gyűjteményéből felajánlott műveinek eladási ára teljes egészében az Alapítványt támogatja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az elmúlt 12 évben az Autistic Art 11 hagyományos aukciót szervezett, melyek rendkívül fontos események az Alapítvány életében. A támogatásokból ez alatt a bő évtized alatt évente átlagosan tíz, összességében 15 magyarországi, súlyosan érintett autista fiatalokat ellátó lakóotthonnak nyújtottak anyagi támogatást az Alapítvány egyéb, autistákat segítő tevékenységeinek támogatásán túl. A koronavírus-járvány hatására minden megváltozott: számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Időközben a művészeti rendezvények, vásárok, kiállítások legtöbbjét törölték vagy elhalasztották, ami a kortárs művészek, illetve kisebb intézmények jövőjét is bizonytalanná tette. Így az Alapítvány reflektálva a helyzetre, saját maga hív életre online forrásteremtő eszközt.

Az első online aukciója mellett, az Alapítvány továbbra is nagy erőkkel készül őszi jótékonysági gála estjére, ugyanakkor felkészültek, hogy amennyiben a kialakuló helyzet mégsem engedi, úgy ismét az online térbe hívja támogatóit. 

Amikor kinyílik a világ

Ebben a váratlan helyzetben tényleg mindannyian – így a kortárs művészeti szereplők és az autista fiatalok is – azonos helyzetben vagyunk: a világ beszűkült körülöttünk. Ez a speciálisan zárt világ most a virtuális térbe lépve nyílik ki a nagyközönség előtt, e sajátos aukciónak köszönhetően.

Az egyedi műtárgyak megvásárlásával a licitálók nemcsak támogatják az alkotókat, de jobban megismerhetnek egy új perspektívát, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen egy zárt világban létezni. Legyen ez a megvásárolt tárgy egy memento, hogy soha ne feledjük el, az autizmussal élők világa a miénkkel ellentétben, bizonyos mértékig örök életükben zárva marad.  Bízunk benne, hogy most megtörténik a várt szemléletváltás, amely segít láttatni minden résztvevővel,  hogy mennyi mindent tehet a többségi társadalom azért, hogy ez a zártabb világ biztonságos maradhasson autista társaink számára – mondta Kovács Henrietta az Alapítvány ügyvezetője.

Az online aukcióhoz szükséges felületet az Autistic Art saját maga fejlesztette, amely az Alapítvány weboldaláról elérhető. A szervezők tételt bocsátanak licitre, többek között az alábbi résztvevők munkáit:

Kortárs magyar művészek (a teljesség igénye nélkül): Tarr Hajnalka, Bak Imre, Károlyi Zsigmond, Kóródi Zsuzsa, Moizer Zsuzsa, Eperjési Ágnes, Haász István

Autista alkotók: Bihari László, Zoltán Gábor, Varga Máté, Kalocsai Nóri, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás

Együttműködő galériák: Neon, Horizont, acb, Kisterem, Deák Erika, Molnár Ani, Viltin, Vintage.

Legalacsonyabb kikiáltási ár: Uglár Csaba akvarell, 44.000 Ft

Legmagasabb kikiáltási ár: Bak Imre Collage II. 1.780.000 Ft

Az aukció katalógusa az Alapítvány weboldalán tekinthető meg.

Az online aukció június 24. 08:00-kor indul és július 8. 00:00 zárul.


Az Autistic Artról

Az Autistic Art célja a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett, önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képes fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülmények biztosítása. Mindezek mellett művészet, design és jótékonyság kapcsolódik össze az Autistic Art munkássága nyomán. Művészeti programja keretein belül bemutat, illetve támogat olyan autizmussal élő alkotókat, akik bár rendkívüli vizuális kifejezőeszközök birtokában vannak, az alapítvány segítsége nélkül munkásságukat a világ soha nem ismerné meg.