A munkagépek hatékonyságát növeli a Bosch új megoldása

2019. április 18. csütörtök, 13:00 • m2mzona.hu
Hálózatba kapcsolt érzékelőkkel növelhető a járművek kihasználtsága.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Komoly problémát okoz a nagyobb építőipari vagy mezőgazdasági munkagépflottát üzemeltetők számára, ha nem tudják, pontosan merre járnak, mióta üzemelnek a járműveik. Különösen fontos ez nagy és bonyolult építkezések esetén, ahol a gépek ebből eredő kihasználatlansága a termelékenységre is negatív hatással lehet.
 
A Bosch új IoT-alapú, hálózatba kapcsolt eszközkereső megoldása, a TRACI segít, hogy a munkagépeket és járműveket a leghatékonyabban tudják használni azzal, hogy folyamatosan nyomon követik és elemzik a járművek helyzetét. „A fejlesztés segít a várakozási, keresési és szállítási időtartamok minimálisra csökkentésében” – mondta Jan Philipp Büchner termékmenedzser.

Egyszerűen javítható a kihasználtság

A vállalat megoldása a többi között a járművekre felszerelhető érzékelőkből, a járművek adatait kiértékelő felhőalapú szoftverből és digitális szolgáltatásokból áll.
 
Az eszközkereső a mezőgazdaságban is hatékony segítséget nyújt: összekapcsolódik a meglévő mezőgazdasági géprendszerekkel, valamint a Bosch Deepfield nevű szenzoralapú nyomkövetőjével. A megoldás olyan összekapcsolt gépek – például vetőgépek – üzemóráinak rögzítésére is alkalmas, amelyek nem rendelkeznek önálló áramforrással. Mindez jelentősen csökkenti a gépek meghibásodásának és a költséges javításoknak a kockázatát.

A városoknak is jól jöhet

Hosszú élettartamának és a strapabíró szerkezetének köszönhetően a fejlesztés nemcsak az építőiparban és a mezőgazdaságban, hanem más ágazatokban is használható. Akár okosvárosokban is alkalmazható: megkönnyítheti például az önkormányzat járműveinek kezelését és nyomon követését, vagy használható távvezetékek felügyeletére annak érdekében, hogy időben észleljék a sérüléseket.
 
A TRACI jó megoldás lehet külfejtésű bányákban is a gépek és a szállítószalagok állapotának ellenőrzésére is, hogy a karbantartást szükség szerint el tudják végezni.