A Microsoft súlyosan mellé lőtt a 2019-et megjósló videójával

2019. január 2. szerda, 14:00
Kézmozdulatra reagáló vizuális számítógép, mágikus újságok - a promó videónak szánt jóslás kereken tíz éve látott napvilágot, az akkori elképzelések azonban egy cseppet sem hasonlítanak a valóságra. Eláruljuk, hogy a szoftvervállalat milyen világot képzelt el 2019-re.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Jóslatot tenni a távoli jövőre nézve már önmagában bátor vállalkozás, és ha mindezt a tech szektorra végzik, az spártai bátorságra vall. Tíz évvel ezelőtt a Microsoft talán úgy vélte, hogy annyira ismeri az épp aktuális és a közelgő technológiai innovációkat, hogy leforgatott egy rövid promó filmet a jövőről. Az évtizeddel ezelőtt gyártott kisfilm elemei, csak a Vasember filmekben keltek életre, mert a 2019-es valóság, csúnyán le van maradva.

A nyelvi akadályokon és az üvegfalon túl

A Microsoft víziójában igen szembetűnő, hogy minden, ami technológia vonatkozású, csak üvegből és hologramra emlékeztető képernyőkből építkezik. Kezdve az óvodai giga üvegfaltól az irodai üvegíróasztalon át egészen a reptér várótermében levitáló üveg jelzőtáblákra.

A videó első snittjében a vállalat 2019-re vonatkozó jóslatában azon elképzelését vázolja, miszerint a technológia és a globalizáció eltörli a földrajzi és nyelvi határokat, így, akár a nebulók egy hatalmas üvegfal előtt állva, valós időben sajátíthatják el egy idegen kultúra nyelvtanát és hiedelemvilágát. Persze úgy, hogy a számítógép közben az adott nyelvre fordítja a hallottakat.

De ez nem minden. A jóga laptop és a hajlított képernyő már lejárt lemeznek kellene, hogy számítson, ugyanis a jövő – esetünkben a jelen – számítógépei csak és kizárólag a különböző üvegfelületen megjelenő eszközök. Ezutóbbiak bizonyos kézmozdulatra reagálva fordítják meg vagy döntik el az adott tervrajzot vagy képletet. Sőt, használatukkal egyetlen pillanat alatt szimulálhatunk délutánt vagy délelőttöt a meetingteremben az adott fényviszonyt szabályozva.

A technológiai jóslat az újságokat és a kávéscsészéket sem hagyja parlagon. Utóbbi annyira digitalizált, hogy adott kéve mennyiség elfogyasztása után, jelzi, hogy az ember készen áll-e a munkára vagy sem. Előbbi, azaz az újság esetében a szöveg egyetlen mozdulattal ellapozható, és a statikus képeket mozgóképek váltják fel, akárcsak a Harry Potterben.

A Microsoft tíz évvel ezelőtti jóslata nem sok esetben vált be. Az egyetlen valósággal érintkező pont a valós időben fordító eszköz, ami a tavalyi évben látott napvilágot. De a szavak helyett, beszéljenek a képkockák.