A költségvetés kedvező feltételeket biztosít a kkv-k fejlődéséhez

2018. július 17. kedd, 12:00 • hirado.hu
A 2019. évi költségvetés kedvező helyzetet teremt a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődéséhez, gondot az egyes területeken mutatkozó munkaerőhiány jelenthet – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, miután a szövetségben áttekintették a jövő évi büdzsé várható hatásait.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A szövetség ügyvezetője felidézte, hogy az elmúlt három évben a kkv-k szempontjából kedvezően alakult a makrogazdasági környezet, a belföldi vásárlóerő erősödött, a belföldi piacra termelő kkv-k értékesítési lehetőségei nőttek, bővült a gazdaság, javult a versenyképesség, emelkedtek a reálkeresetek.

Az iparszövetségben a belföldi szolgáltatások bővülésére és arra számítanak, hogy a kereskedelem, a turizmus, a vendéglátás eredményei tovább javulnak, és változatlanul remény van arra, hogy az építőiparban a munkaerőhiány ellenére sem esik vissza a növekedési ütem – tette hozzá.

Vadász György szerint gondot jelenhet a munkaerőhiány – amelyen megítélésük szerint béremeléssel lehetne enyhíteni –, valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi tárgyalások alakulása is. Ha azok nem vezetnek mindenki számára elfogadható eredményre, annak kellemetlen következményeit a magyar gazdaság, a hazai kis- és középvállalkozások is meg fogják érezni – mondta.

A kkv-érdekképviselet vezetője még mindig magasnak nevezte a bérekre rakodó terheket, és kiemelte, a kkv-knak javítaniuk kell jövedelemtermelő-képességüket. Abban bíznak, hogy pozitív változások lehetnek az adózásban, a bérekre rakodó terhek tovább mérséklődnek, ezzel a megnövekedett bérigényeket ki lehet elégíteni.