A kétlépcsős Facebook azonosítás átka

2019. március 5. kedd, 14:00
A közösségi média óriás néhány éve elérhetővé tette a kétlépcsős azonosítást, amely során a telefonszámot is meg kell adni a belépéshez, ami jó biztonsági megoldás. Ugyanakkor van egy nagyon kellemetlen hátránya, ami most bombaként robbant.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Techcrunch is beszámolt arról a jelenségről, ami sok Facebook felhasználónál csapja ki a biztosítékot, a kétlépcsős belépés során. Egyre több felhasználó panaszkodik ugyanis arra, hogy profiljaik kereshetővé váltak a telefonszám megadása után, annak ellenére, hogy az el van rejtve.

Mindenki, ismerősök, csak én

A helyzet ugyanis az, hogy a kétlépcsős belépéshez megadott telefonszámra rákeresve a Facebookon, megjelenik a számhoz tartozó profil. Még akkor is, hogyha arra nyomunk, hogy más ne láthassa.

A dolog másik pikantériája, hogy az eredetileg „Mindenki” számára elérhető fület az alapbeállításokban sem lehet „Csak én” láthatóságúra cserélni. A maximum biztonsági beállítás ugyanis csak azt teszi lehetővé, hogy a telefonszám elérését, és az az általi keresést az ismerősök körére minimalizáljuk.

A kétlépcsős azonosítás előnye és hátránya

A Facebook, és úgy általánosságban minden oldal esetében előnyös a felhasználók számára, ha ezt az opciót válasszák, mert így, ha valaki a megszokott eszköztől és böngészőtől elérő helyről lép be a saját felhasználónevünkkel és jelszavunkkal, a rendszer automatikusan SMS-t küld a megadott számra, így elejét lehet venni az adatok ellopásának, vagy a fiók feltörésének.

Ugyanakkor a tavalyi évben volt arra precedens, hogy a kétlépcsős beléptetés miatt elkért telefonszámok harmadik fél számára is elérhetővé váltak, így targetált hirdetésekhez is felhasználták azokat.

Zeynep Tufekci biztonsági szakértő egy tweet-ben azt az aggodalmát is megfogalmazta a kétlépcsős beléptetéssel kapcsolatban, hogy „a telefonszámokat a gyenge jelszavak estében könnyű ellopni” – ezzel pedig a SIM-kártyás csalások terjedésére utalt.

Mi a jó megoldás? Arra egyelőre még nem érkezett válasz a Facebooktól sem.
(Kép: Pixabay/PhotoMixCompany)