A Hyundai bemutatta az első sétáló autó koncepciót, ami igen látványosra sikeredett

2019. január 8. kedd, 11:00
A Transformers és a lépegető szerelemgyerekére hajazó lábakkal ellátott autó, több fronton forradalmasítaná a közlekedést, és a katasztrófa sújtotta területen ragadt emberek mentését.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A sétáló autó koncepció tényleg a filmvásznon látott Transformerseket idézi, ami első blikkre inkább fikciós elem, mint valóságban legyártható autó, ám a dél-koreai vállalat komoly elvásárokat támaszt a modellel szemben.
 
A félhivatalosan Elevate-re keresztelt autónak négy lába van, ami lehetővé teszi, hogy a más gépek vagy akár emberek számára bejárhatatlan terepen is biztosan manőverezzen. A gyártó szerint a jövőben nem lesz elképzelhetetlen, hogy egy-egy természeti katasztrófa, például erdőtűz, hurrikánok, áradások esetén az autó bevethető legyen a mentési folyamatban, sőt.
 
„Amikor beüt a földrengés vagy a cunami, a jelenleg rendelkezésre álló autók, csak az érintett terület határáig tudnak eljutni” – mondta a Mirrornak a Hyundai alelnöke, John Suh. „Így az események közepét a mentőcsapatoknak gyalog kell megközelíteniük. Viszont az Elevate képes a helyszínre vezetni és átjutni az árvízhulladékon, de a betontörmeléken is képes áthatolni” – tette hozzá az alelnök.
 
„Ez a technológia messze túlmutat a vészhelyzeteken is” – utalt az Elevate gonodzásban is bevethető előnyeire Suh. Elvégre világszerte léteznek olyan fogyatékkal élő emberek, akik nem férnek hozzá emelőrámpákhoz vagy olyan mobilis eszközökhöz, amelyek helyváltoztatásukat, közlekedésüket elősegítené.
 
A Hyundai Elevate-je erre is kínál megoldást. Például képes feljuttatni az embert a lépcsőn a bejárati ajtóhoz, anélkül, hogy a kerekesszék gondod okozna. A lehetőségek tárháza szinte korlátoknélküli.
 
Az új koncepciós autó öt különböző „testtartást”, sétálási módozatot ismer és képes végrehajtani, egészen az emberi mozgástól a hüllők jellegzetes haladásáig. Ez teszi lehetővé, hogy ne jelentsen számára akadályt megmászni a lépcsőket, átlépni repedéseket, lyukakat, miközben az utasokat biztonságban szállítja. A lábak természetesen behúzhatók, így normál használatra is bevethető az autó.
 
„Kombinálva a robotika erejét a Hyundai legújabb EV technológiájával, az Elevate képes arra, hogy olyan helyekre vigye az embereket, ahol autó korábban még soha nem járt, és újrafogalmazza az autóval megélhető szabadság érzését” – zárta a gondolatmenetét David Byron, a Hyundai tervezőigazgatója.