A Huawei és a Samsung vezeti a szabadalmi bejegyzések európai listáját

2020. március 13. péntek, 07:21
A digitális technológiában jegyezték be tavaly a legtöbb szabadalmat Európában az európai szabványügyi hivatal, az EPO csütörtöki jelentése szerint. A legtöbb szabadalmat bejegyző vállalatok listáját a kínai Huawei Technologies vezeti. Országonkénti bontásban az Egyesült Államok lett az első.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Az EPO (European Patent Office) csütörtöki jelentése szerint több mint tíz éve első alkalommal a digitális technológiában nyújtották be a legtöbb kérelmet szabadalmi védelemre 2019-ben. A legnagyobb növekedés a digitális kommunikációs technológiában levédett szabadalmakban volt, közel húsz százalékos, valamint a számítástechnikában, több mint tíz százalékos. Összességében 2019-ben négy százalékkal nőtt az Európában levédett szabadalmak száma az előző évihez képest. Tavaly rekordszámú, 181 ezer szabadalmat jelentettek be Európában.

A digitális kommunikációs technológiai szabadalmak száma tavaly haladta meg első alkalommal a 2006 óta listavezető gyógyászati technológiai szabadalmak számát. Digitális kommunikációs szabadalmat 14,2 ezret, gyógyászati technológiai szabadalmat 13,8 ezret jegyzett be tavaly az EPO. A gyógyászati technológiai szabadalmak száma tavaly 0,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A legnagyobb mértékben a kínai vállalatok növelték tavaly digitális kommunikációs technológiában bejegyzett szabadalmaik számát, 64,6 százalékkal. Amerikai cégek 14,6 százalékkal több digitális kommunikációs szabadalmat jegyeztek be, az európai cégek pedig 3,1 százalékkal többet. A dél-koreai cégek 36,1 százalékkal több digitális kommunikációs szabadalmat jegyeztek be tavaly az EPO-nál, az esetükben azonban nagyon alacsony volt az előző évi bázis.

Digitális kommunikációban a Huawei védte le a legtöbb szabadalmat tavaly, 2260-at. Az Ericsson 1227 bejegyzett szabadalommal a második, a Qualcomm 1061-gyel a harmadik, a Samsung 567 bejegyzéssel a negyedik és az LG 545-tel az ötödik lett. 

A számítástechnikában bejegyzett 12,7 ezer, az előző évinél 10,2 százalékkal több szabadalom közel negyven százaléka amerikai cégektől származott. Az amerikai bejegyzések száma 13,6 százalékkal nőtt. Az összes bejegyzet számítástechnikai szabadalom harminc százaléka európai volt 9,3 százalékos növekedéssel, tíz százaléka pedig kínai 18,7 százalékos növekedéssel.

A számítástechnikai szabadalmak tavalyi listáját az Alphabet és a Microsoft vezeti egyaránt 673 bejegyzéssel. A rangsorban harmadik Samsung 630, a negyedik Huawei pedig 382 számítástechnikai szabadalmat védett le Európában, az ötödik helyen álló Intel pedig 339-et.

Európai vállalatok jegyezték be a legtöbb szabadalmat a közlekedési és szállítási technológiákban, beleértve a járműipart és az elektromos gépeket.

Összességében a Huawei jegyezte be a legtöbb szabadalmat tavaly az Európai Szabadalmi Hivatalnál, 3524-et. A második legtöbbet a Samsung, 2858-at, a harmadik legtöbbet 2817-et pedig az LG. A United Technologies 2813 szabadalommal a negyedik, a Siemens pedig 2619-cel az ötödik lett a rangsorban. A Qualcomm 1668, az Ericsson 1616, a Royal Philips 1542, a Sony 1512, a Robert Bosch pedig 1498 szabadalmat jegyzett be tavaly Európában.

Országonkénti bontásban az Egyesült Államok vállalatai jegyezték be a legtöbb szabadalmat tavaly Európában, 46,2 ezret, 5,5 százalékkal többet a 2018-asnál. A második a rangsorban 26,8 ezer szabadalommal Németország 0,5 százalékos növekedéssel. Japán cégek 22,1 ezer szabadalmat jegyeztek be, 2,3 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Kína a rangsorban a negyedik 12,2 ezer szabadalommal, 29,2 százalékkal többel az előző évinél. A bejegyzett szabadalmak ötödik legnagyobb származási helye Franciaország volt tavaly 10,1 ezerrel, 2,9 százalékos csökkenéssel. Magyarország 100, az előző évinél 15,3 százalékkal kevesebb szabadalom bejegyzésével a 41. lett a rangsorban.

"A digitális technológiai szabadalmak ugrásszerű növekedése a gazdasági digitalizáció legékesebb bizonyítéka" - mutatott rá António Campinos, az EPO elnöke.

"A számítástechnikai szabadalmak bevált és Európán kívül is elismert ellenőrzési módszerével az EPA a lehető legjobb garanciát adja a digitális technológiai találmányok védelméhez és ezáltal hatékony támogatást nyújt a technológiai innovációnak nem csak Európában, de szerte a világon" - tette hozzá. (MTI)

Forrás: https://www.epo.org/news-issues/news/2020/20200312_de.html