„A gazdaságnövekedéshez mindéképp pozitívan tudunk hozzájárulni” – interjú Greinstetter Balázzsal

2019. február 28. csütörtök, 08:30
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program feléhez közeledve már rendelkezésre áll számos olyan tapasztalat, amely az IKT szektorban tevékenykedők számára is érdekes adatokkal szolgál. Ezekről beszélgettünk a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program azaz ismertebb nevén a GINOP, komoly anyagi forrást és hozzájárulást nyújt a vállalkozások számára. A pályázati konstrukciók, és az értékelések ideje azonban csak a végrehajtás feléhez közeledve válik relevánssá, hiszen Greinstetter Balázs szavaival élve, „a legtöbb projekt most kezd termőre fordulni.”

Értékelés, és változtatás?

„Habár közel 11-12 ezer vállalkozással vagyunk kapcsolatban, a legtöbb projekt most kezd termőre fordulni, így most 2019 lesz az első év, amikor értékelhetünk, és megvizsgálhatjuk, hogy a jelen lévő pályázati konstrukciók mennyire hatékonyak, esetleg a végrehajtás második felében mit érdemes módosítani rajtuk” – mondta a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár.

Az interjú során kiderült, hogy a programot igen nagy népszerűség övezi az IKT szektorban tevékenykedő vállalkozások oldaláról, ami a helyettes államtitkár szerint azt jelzi, hogy az ágazat igencsak életképes, és emiatt számít is a forrásokra.

1300 milliárd, fejlődő IKT szektor

Mi sem példázza ezt jobban, minthogy az adott időszakra a program teljes keretét, azaz 1300 milliárd forintot meg is hirdettek, „ami előleg vagy számla alapján kint van a vállalkozásoknál. Ezen kívül fél millió magánszemély az, aki különböző munkapiaci képzéseinkbe, programjainkba bevonásra került. A gazdasági növekedéshez mindéképp pozitívan tudunk hozzájárulni” – egészítette ki Greinstetter Balázs.

„A ciklus félnél azt tudom mondani, hogy az infokommunikációs fejlesztések nagyon szépen haladnak. De, hogy lefordítsuk ezt a számok nyelvére: 100 milliárd forint önálló prioritás direkt az infokommunikációs ágazat támogatására lett elkülönítve. Ez gyakorlatilag két csoportra osztható: a feléből egy nagyon komoly szelessáv infrastruktúra valósul meg, a másik feléből pedig kisebb nagyobb KKV-kat célzó, specializált, pályázati kiírások jöttek létre” – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: ezen a 100 milliárdon felül a 2500 milliárdos GINOP-nak több más prioritása is hozzájárul az IKT szektor fejlesztéséhez. A 30 milliárdnyi kedvezményes hiteltőke garancia eszköz direktbe ezt az ágazatot célozza, és a kutatás-fejlesztési, vállalkozásfejlesztési és képzési prioritáson belül szintén ekkora össze van, ami az infokommunikációs ágazat felhasználására van elkülönítve.

A visszajelzések becsatornázása, és a jövő kérdése

A következő projekt már a tervezés szakaszában van, ám az eddig felhalmozódott tapasztalatok is segítik a még gördülékenyebb mindennapokat.

Nagyon komoly tapasztalat halmozódott fel, amit igyekszünk becsatornázni a következő időszak tervezésbe. Az, hogy az infokommunikációs ágazatnak a helye, szerepe és súlya hol lesz a következő időszakban, az komoly kérdés. Egyelőre még alapkérdések sincsenek eldöntve. Amit biztosan látunk a brüsszeli szándékból, hogy tovább szeretnék erősíteni a gazdaságfejlesztési fókuszt, a kkv-kra való koncentrálást, ezért az ágazat szereplői bizakodva tekinthetnek a ’21-’27-es időszakra” – mondta Greinstetter Balázs.

Ami pedig a kifizetések pontosságát illeti, a helyettes államtitkár szerint: „az irányítóhatóság szempontjából egy eddig is flottul működő intézménnyel tudtunk számolni, de a pénzügyi eszközöknél is már felállt az a közvetítői hálózat, és már megszerezte azt a rutint, ami mellett most már a piaci várakozásoknak megfelelő időben tudja a pályázatokat lebonyolítani.”