Informatikai Albizottság: Napirenden az NHIT és az ACTA

2012. február 28. kedd, 06:26 Infotér • NHIT, Informatikai Albizottság, ACTA
Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának Informatikai és Távközlési Albizottsági ülésén beszámolt a szervezet működéséről. Kitért arra, hogy az alapvetően tudományos előkészítő testületből az évek alatt egyre konkrétabb szakértői munkákat végző szervezet lett, amelyet egy tavalyi kormányrendelet alapján valamennyi kormányzati infokommunikációs javaslat véleményezésére jelöltek ki. Az elnök kitért a legfontosabb kormányzati projektekre, így az EKOP és ÁROP projektekre, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra és az Elektronikus Fizetési Rendszerre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    Kalmár István kiemelte, hogy a fejlesztési projektek mellett fontosnak tartották, hogy fenntartsák a meglévő kormányzati informatikai rendszerek működését, fenntartását. Küldetésüknek tekintették, hogy infokommunikációs eszközökkel segítség a vidék lakosságmegtartását.
    Arra a képviselői kérdésre, hogy rentábilis tud-e lenni egy állami mobilszolgáltató, Kalmár István azt válaszolta, hogy véleménye szerint ennek nagy esélye van, amennyiben a legújabb technológiát választja, és az adattovábbításra koncentrál. Hozzá tette, más országokból sem vonult ki az állam a távközlési szektorból.    Baja Ferenc, a bizottság szocialista alelnöke helyeselte az NHIT tavalyi megerősítését. Sőt, kiállt amellett, hogy a szervezetet köztisztviselőkkel erősítsék meg. Megkerülhetetlennek tartja a szervezet szerepét egy új önálló informatikai operatív program létrehozásában. Kalmár István mindehhez hozzáfűzte, hogy nem nagyon tudja a szervezet finanszírozni a szakértőket.
    Baja Ferenc az ACTA-val kapcsolatban kifejtette, hogy szorgalmazza a társadalmi párbeszédet, és annak eredménye függvényében alakítható ki bármilyen álláspont.
Kapcsolódó dosszié: EKOP és ÁROP pályázatok