"Hangokkal" segítheti a látássérülteket egy prototípus fejhallgató

2012. július 17. kedd, 17:34 • Híradólátássérült, EyeMusic
Egy prototípus fejhallgató a látássérült embereknek úgy árulja el, mi látható előttük, hogy a különféle tárgyakhoz eltérő hangokat játszik le. Az EyeMusic névre keresztelt eszköz később segíthet a látássérülteknek a mindennapos feladatokban, többek között kiválasztani az árukat a boltban. Az izraeli Héber Egyetem ideggyógyászai által kifejlesztett készülék szerintük már bizonyította alkalmasságát, amikor bekötött szemű, ép látású alanyokkal kipróbálták.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az EyeMusic fejhallgató olyasforma, mint egy napszemüveg, amelyhez fülhallgatót és webkamerát erősítettek az orrnyeregre. A kamera balról jobbra pásztázza végig a viselő előtti területet. Ahogy a készülék elkészíti a panorámafelvételt, a fülhallgató olyan hangot játszik le, amely megfelel a kamera által látott magasságnak, színnek és fényességnek.

A magasabb hangok magasabb objektumokat reprezentálnak. A különféle elektronikus hangszerek képviselik az eltérő színeket. A zümmögő hangok például a fehéret jelenítik meg, míg a kék színt digitális trombiták érzékeltetik. A világosabb színeket hangosabb hangokkal helyettesítik. „A hangok öt oktávot fognak át és igen gondosan, zenészek válogatták össze őket, hogy kellemes tapasztalatot nyújtsunk a felhasználónak” – mondja Amir Amedi, a kutatás vezetője.

Az EyeMusic teszteléséhez a kutatók 18 ép látású embernek tanították meg a készülék alkalmazását. Ezt követően az alanyok szemét bekötötték, rájuk adták az EyeMusicot, és megkérték őket, hogy egy táblagépen mutassanak rá a kék és fehér négyzetekre. A második teszt során a készülék és szembekötés nélkül ismételték meg a kísérletet. Kiderült, hogy az ép látású alanyok ugyanolyan gyorsan és közel ugyanolyan pontossággal végezték el a feladatot bekötött szemmel és az EyeMusic segítségével, mint saját szemüket használva.

Az eredmények azt jelenti, hogy hasonló készülék alkalmazható lehet a látássérült embereknél, és elősegítheti a tárgyak felismerését – közli a Restorative Neurology and Neuroscience folyóirat. A látássérültek például a készülék segítségével kiválaszthatják a vörös almákat a zöldek közül. A jövőben a készüléket Kinect és Xbox játékokhoz is adaptálni lehet.

Amedi korábban is végzett már kutatásokat vakok segítségét szolgáló készülékeken. Egy májusi tanulmányában vaknak született embereket tanított meg az EyeMusichoz hasonló készülék használatára. Amikor agyukat  a készülék használata során megvizsgálta, ugyanazon vizuális régiókban mutatott ki aktivitást, amelyek az ép látású embereknél is aktiválódnak.