Bitport.hu: 6,7 milliárdért okosítják fel a MÁK rendszerét

2020. július 20. hétfő, 05:23
Ennyi jut a költségvetés végrehajtásának informatikai eszközrendszerének korszerűsítésére - köszönhetően az Európai Unió támogatásának. Korszerű államháztartási informatikai rendszer fejleszt a Magyar Államkincstár (MÁK), amivel teljesen megújul a költségvetés végrehajtásának informatikai eszközrendszere; az új informatikai rendszer új szintet jelent a kormányzati döntéshozatal támogatásában és a nyilvános adatszolgáltatásban - jelentette be Tavaszi Zsolt, a MÁK államháztartási ügyekért felelős elnökhelyettese sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Kulcsfontosságú projektként tekintenek rá:

A beruházást az Európai Unió támogatásával a MÁK, a Kincsinfó nKft. és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. konzorciuma valósítja meg, a projekt költségvetése 6,7 milliárd forint.

Az Átláthatóság a közpénzek felhasználásában, államháztartási adattárház elnevezésű projekt eredménye olyan informatikai rendszer lesz, amiben a költségvetésről a mostaninál lényegesen gyorsabban és pontosabban állnak majd rendelkezésre információk. Az új rendszer egyes elemei már jövőre megvalósulhatnak a tervek szerint - tette hozzá Tavaszi Zsolt. Az elnökhelyettes kulcsfontosságúnak nevezte a projektet, amelynek előkészítése öt éve indult.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (Köfop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) forrásaiból valósul meg. Országonként egyetlen rendszer működik, ezért megvizsgálták a legjobb nemzetközi gyakorlatokat is az előkészítés során, valamint nemzetközi szervezeteknél gyűjtöttek tapasztalatokat. 

Kincset érő adattárház

A tervek szerint az új rendszerben létrejön az adattárház a költségvetési szervektől származó információkból, ami mélyebb szakmai-pénzügyi elemzésekre is lehetőséget ad. Jelenleg 650 jogi személy, azaz költségvetési szerv vesz részt a költségvetés végrehajtásban. Ezen túl a költségvetéshez mintegy kétezer, döntően fejezeti és központi kezelésű előirányzat kapcsolódik.

A nyilvánosság számára úgynevezett közpénzügyi portált hoznak létre, ahol követhetőek lesznek az államháztartási gazdálkodási adatok, ez a nemzetközi tapasztalatok alapján erősíti az adófizetői bizalmat - mondta az elnökhelyettes. A korszerű rendszerekhez, eszközökhöz a közigazgatásban dolgozók oktatását is megvalósítják, ennek érdekében létrehoznak egy üzleti intelligencia kompetencia központot.

Tavaszi Zsolt kitért arra: a kiépülő Kincs-Tár adattárház tételesen tartalmazni fogja a részletes költségvetéseket és annak módosításait, a kincstári számlavezető rendszer tranzakcióit, a központi és önkormányzati alrendszer beszámolóit, az országos támogatási rendszerben rögzített és megítélt támogatásokat, valamint a Kincstár által számfejtett illetményeket.

Jelezte, hogy az államháztartási törvény módosítása a napokban jelent meg, ez lehetővé teszi a célhoz és ügyhöz kötött adatnyilvántartást, azaz, hogy abban egy ügyféladat egy helyen és egy példányban szerepeljen.

Felpörgött a számláló

A mostani, komoly összegű fejlesztés egyébiránt nem is az első bejelentett nagy IT-s projekt a MÁK-nál. Mint korábban beszámoltunk róla, februárban egy közel 3,5 milliárd forint keretösszegű projektet jelentettek be, amely lehetővé teszi az Államkincstárnak, hogy az 1997 óta üzemelő számlavezető rendszert egy multidevizás, korszerű technológiai alapon működő banki számlavezető rendszerre cseréljék. A két lépésben megvalósuló fejlesztés kivitelezésére a 4iG pályázatát találták a legmegfelelőbbnek. 

Forrás: bitport.hu