5 év múlva jöhet az 5G mobil internet Európába

2015. október 26. hétfő, 11:54 • www.internetkon.hu
Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa közölte, hogy az 5G-t 2020 körül vezethetik be. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, úgy az európaiak globális összehasonlításban is az élmezőnybe kerülhetnek. Globális szabványokra van szükség, és ezt elősegítheti, hogy Dél-Korea, majd Japán után néhány héttel ezelőtt Kínával is sikerült megállapodást kötni, de az Amerikai Egyesült Államok is érdeklődik az 5G iránt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Oettinger kiemelte, hogy az ipari internet tekintetében az európaiak meghatározóak, ugyanakkor az online keresők és a közösségi média területén Európa az USA mögé szorult. A Google fontos az európai piacnak, a kontinensen a keresők területén a piaci részesedése körülbelül 80 százalékos. De hozzátette: ha egy cég a termékeivel és a szolgáltatásaival erős piaci szerepre tesz szert, akkor figyelni kell arra, hogy ne sértse meg az európai gazdasági szabályokat.

Az uniós biztos megvédte a roamingdíjak fokozatos kivezetésével kapcsolatos döntést, melynek értelmében azok 2017 nyaráig tűnnek el. A mobiltelefonokat nem fogják akadályozni a jövőben a nemzeti határok és egyetlen közös piac jön létre – mondta Oettinger, majd kiemelte: mindezt azonban még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de biztos vagyok abban, hogy ez megtörténik. Amennyiben nem így lesz, akkor további csúszások lehetnek, ami rossz üzenet lenne. A szolgáltatók ez ellen csak akkor tiltakozhatnak, ha olyan konkrét számadatokkal tudják alátámasztani gazdasági veszteségüket, amelyek a felügyelő hatóságok számára is elfogadhatók.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) küldöttségei június végén úgy döntöttek, hogy az 5G felső határa 20 Gbps lesz, ami komoly növekedést jelent az eredeti LTE 1 Gbps-os felső korlátjához képest. Az új szabvány nem pusztán a sebesség terén hoz majd magával újdonságot, de egyben felkészül a dolgok internete korszak beköszöntére is.