2020-ra Kína saját, mesterséges Holddal világítaná meg az eget

2018. október 24. szerda, 13:00
Ha a Hold nem világít eléggé, szerezz magadnak egy másikat – tartja a bölcselet. A viccet félretéve, egy kínai város pontosan ezt tervezi megvalósítani. A futurisztikus ötlet az energiahatékonyság égisze alatt született, mégpedig azért, hogy a városi lámpákat kiváltsák egy mesterséges Holddal. Ahogy az ötlet, úgy a megvalósítás is elég bravúrosnak ígérkezik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A napokban röppent fel a hír, hogy a Sichuan tartományban található Chengdu városa külön bejáratú Holdat kreálna. Az ötlet önmagában elég szokatlan, de azért senkit se lepjen meg, ha 2020-ra a világon először, Kínának lesz saját Holdja.

A felkelő nap országa helyett…

Ha Japán a felkelő nap országa, akkor Kína büszkén viselheti becenévként a fénylő hold országa nevet, tekintve, hogy a tervezett mesterséges Hold, 10-80 kilométer átmérőjű körben világítaná meg a várost.

De haladjunk szépen sorjában. A mesterséges Hold terve október 10-én látott napvilágot. Az ötlet Wu Chunfeng neve fémjelzi, aki a Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute elnöke. Egyébként ez az intézmény a kínai űrprogram fővállalkozója.

A tervek szerint a gigantikus méretű hamis Hold 2020-ra már az égen lenne, és kiváltaná Chengdu teljes közvilágítását. 10-től akár 80 kilométer átmérőjű körig lenne képes fényt adni a hamis égitest, és adott esetben, a megvilágítani kívánt terület méretéhez szabható lenne a Hold átmérője. Szükség is van a testreszabhatóságra és a gigászi méretekre, lévén, hogy 14 millió fős város komplett éjszakai világításáról van szó.

Sajnos bővebb részletek még nem terültek ki, de Chunfeng annyit elárult People’s Daily kínai napilapnak, hogy a tesztek már évek óta folynak.

Az ihlet a Nyugatról, a megvalósítás a Távol-Keletről jön

Chunfeng mesterséges Hold ötletét állítólag egy francia művész furcsa elképzelése inspirálta, aki egy hatalmas, tükörből készült nyakláncot álmodott meg a Föld fölé, ami visszatükrözve a Nap sugarait örök fényárban fürösztené Párizst.

Az elméleti szinten is sok kérdést felvető tükörnyaklánc ötletét Chunfeng tökéletesen átültette a gyakorlatba, mégpedig úgy, hogy az használható is legyen. Ugyanis, az általa elképzelt hamis Hold valójában egy különleges borítással bevont műhold lenne, ami tükrözné a nap fényét Chengdu-ra az éjszaka folyamán.

A rendszer hasonlít Oroszország azon elkaszált tervéhez, ami olcsóbb elektromos energiát állított volna elő azáltal, hogy keringő tükröket telepítettek volna Szibéria fölé. A Znamya néven futó projekt egyébként sikertelen volt, miután a tükröket nem lehetett bevetni erre a célra.

A gigahold árnyékában megbúvó aggodalmak

A terv bejelentését követően több helyi lakos hangot adott az aggodalmának, amelyek főként a hamis Hold negatív hatásait feszegették. Többeket aggaszt, hogy miként hat majd a mesterséges fény az állatok és az emberek alvás-ébrenlét ciklusára, nem beszélve arról, hogy az éjszaka-nappal állandó fényessége miatt a vadállatok viselkedése is megváltozhat.

A szakértők szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mert a mesterséges Hold ugyan úgy fog működni, mint az eredeti. Persze azt leszámítva, hogy nyolcszor több fényt fog adni. Mindenesetre néhány év múlva élesben is tesztelik a Holdat.