2015 büdzséjéhez kapcsolódó változtatásokról tárgyal a Ház

2014. december 2. kedd, 10:13 • www.orientpress.huOrszággyűlés, költségvetés
Az Országgyűlés mai ülésének elején átírhatja az idei költségvetést, majd általános vitát kezdhet a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról. A határozathozatalok során módosíthatják a bányászatról és a környezetvédelmi információs rendszer fejlesztéséről szóló törvényeket is. Az Országgyűlés szerdán fejezi be e heti háromnapos ülését. A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek. A képviselők ekkor dönthetnek az idei költségvetés átírásáról, amellyel mintegy 15 milliárd forinttal növelhetik a büdzsé kiadásait és így hiányát is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A határozathozatalok során módosíthatják a bányászatról és a környezetvédelmi információs rendszer fejlesztéséről szóló törvényeket is.

A szavazásokat követően két napirendi pontot tárgyal a parlament. Ezek közül elsőként a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénymódosításokról kezdődik általános vita. A kabinet előterjesztésében több mint száz jogszabály változtatását kezdeményezi, amelyek például megszüntetnék a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, és egy a jövő évi adótörvények elfogadásakor elkövetett hibát orvosolva sávosan határoznák meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter büdzsét megalapozó javaslata megszüntetné azokat a magánnyugdíj-pénztárakat, amelyeknél a díjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökkent.

Az ülésnap második napirendi pontjaként a képviselők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi költségvetésének általános vitáját bonyolíthatják le. Az Országgyűlés szerdán fejezi be e heti háromnapos ülését.

Az Országgyűlés szerdán fejezi be e heti háromnapos ülését.