128 millió maradt a SZÉP Kártyákon

2015. június 1. hétfő, 13:04 • www.orientpress.hu
128 millió forint, az eredetileg átutalt keret mindössze 1,3 százaléka maradt meg a SZÉP Kártyákon még 2013-ban jóváírt összegekből, amelyek felhasználási határideje május 31-én éjfélkor járt le. Ez az összeg 41 millió forinttal kisebb az egy évvel ezelőtti maradéknál - adta hírül a kártyakibocsátó MKB Bank. A SZÉP Kártyára 2013-ban kapott béren kívüli juttatásokat május 31-én éjfélig lehetett elkölteni. Az MKB SZÉP Kártyák több mint 151 ezer birtokosa közül közel 24 ezer nem használta fel a teljes keretét, ami átlagosan 5 ezer forintot jelent fejenként. A maradvány erős szórást mutat: 160 főnek egyetlen forintja ragadt benn, 940-en kettő és tíz forint közötti összegtől búcsúzhattak el, 12 ezer kártyabirtokosnak pedig tíz és ezer forint közötti juttatása maradt felhasználatlan. Ugyanakkor vannak 18-an, akik fejenként 200 ezer forint feletti összegről mondtak le - adta hírül közleményében a kártyakibocsátó MKB Bank.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A 2013-as juttatásokat a jogosultak 98,7 százalékban költötték el, míg egy évvel korábban ez az arány még 97,1 százalék volt. A 2013-as keretből megmaradt 128 millió forint 32 százaléka a szálláshely, 37 a vendéglátás, 30 pedig a szabadidő alszámlán ragadt – emelte ki Lehoczky László, az MKB Egészségpénztárt és Nyugdíjpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

Pontosabban nem ragadt, hiszen a fel nem használt összegek éjfél óta nincsenek az érintett kártyabirtokosok számláján: azokat a SZÉP Kártyát kibocsátó bankoknak június 30-ig kell visszautalniuk a juttatást eredetileg adónak. Az MKB 1763 munkaadónak indít majd visszautalásokat, ezek közül a legnagyobb tétel 4,1 millió forint. Ugyanakkor a munkáltatók közül négy csak egy forintot, 23 kettő és tíz forint közötti összeget, 353 pedig tíz és ezer forint közötti summát kap vissza. Ezeknél a kis tételeknél a fogadónál sem igazán rentábilis a könyveléssel kapcsolatos munka, így akár a jótékony célú felajánlás is megfontolható a későbbiekben – véli Lehoczky László. Ráadásul a visszautalt összeg adóköteles bevételnek minősül, és a visszakapott, el nem költött SZÉP Kártyás juttatásokra a munkáltató önellenőrzés útján sem igényelheti vissza a már befizetett személyi jövedelemadót.

Mára a SZÉP Kártya közkedvelt fizetőeszközzé vált, hiszen a juttatásból nincs levonás, a dolgozó pedig ingyenes kapja és kényelmesen használhatja immár 17 200 elfogadóhelyen. Ráadásul a SZÉP Kártyák birtokosai gyakorlott felhasználók: az idei évben kapott juttatások esetében május végén már 72 százalék volt a felhasználási arány. Azaz 4,4 milliárd forintot már elköltöttek az addig befizetett 6,1 milliárdból, jóllehet ez utóbbi az 6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A felhasználás belső arányai az idén sem változtak számottevően: 68 százalék realizálódott a vendéglátás alszámláról, közel 18 a szálláshelyről és 14 százalék jutott a szabadidőre.