12. alkalommal is Balatonfüredre figyelt az IT-szektor

2021. október 22. péntek, 16:44
Digitális transzformáció, hálózatfejlesztés, utánpótlás az IT-szektorban, a vállalatok versenyképessége – csak néhány téma azok közül, amelyek a 12. balatonfüredi Infotér Konferencián előtérbe kerültek. A rendezvényen kormányzati, iparági és civil szereplők vázolták fel elképzeléseiket, és számoltak be arról, hogyan áll hazánk ezeken a területeken.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Gyors megoldások az állami szolgáltatások területén

A digitalizáció életünk minden területét áthatja, és határozott igény az állampolgárok részéről, hogy online intézhessék ügyeikeit – hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa az Infotér Konferencián. Németh Balázs Sándor leszögezte: gyors megoldásokra van szükség, a koronavírus-járvány egyre inkább felgyorsította ezeket a folyamatokat, az okostelefon-kultúra pedig megváltoztatja az igényeket. A tárca  egy egységes jogiszemély-nyilvántartást és az e-government helyett m-governmentet, azaz mobil applikációkra épülő igazságszolgáltatási elérhetőségi rendszereket építene ki. Utóbbival az a cél, hogy bármikor elérhetőek legyenek az állami szolgáltatások, hatékonyabbá váljon az ügyintézés, valós idejű legyen a párbeszéd, és az is jelentős előny, hogy nincs infrastrukturális korlát. Németh Balázs Sándor aláhúzta azt is: a kormányzat számára is lehetőség a mobiltechnológia, célkitűzés, hogy ezen a felületen is megvalósuljanak a fejlesztések. Ezért törekedni kell a felhasználói élményre, mert ez növeli az állampolgárok részvételét a kormányzati ügyekben. A miniszteri biztos szerint világszerte felgyorsultak a folyamatok, az új lehetőségek pedig gazdaságélénkítő eszközök is lehetnek egy állam számára.

Tizenhétezerrel dolgoznak többen az IT-szektorban

Magyarország nem lehet csupán szemlélője a technológiai kihívásoknak, hanem ezekből előnyt kell kovácsolnia – jelentette ki előadása elején az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Schanda Tamás úgy vélte, ennek alapja a szuverenitás, azaz hogy az államok önálló döntéseket tudjanak hozni. Az államtitkár szerint bár Brüsszel is felállított egyfajta digitális stratégiát, és az európai uniós szintű jogalkotás elindult, de ezek több esetben is sértik az országok önállóságát. Schanda Tamás arra hívta fel a figyelmet: a nemzeti szabályozás veszélybe kerül, ha a tagállamokat kihagyják a folyamatokból, pedig az adatvagyonunkkal való gazdálkodás kiemelt szuverenitási kérdés, és nemzeti érdek. Arról is beszámolt: tizenhétezerrel dolgoznak többen a vírusválságot követően, mint azt megelőzően, illetve  a magyar gazdaság, részben az IT-szektornak köszönhetően már az idei év második negyedévében elérte a válság előtti gazdasági teljesítményét.Nem állhat meg a hálózatfejlesztés

A digitalizáció hozzájárult ahhoz, hogy megkönnyítse az emberek életét – erről beszélt a digitalizációért felelős helyettes államtitkár. Solymár Károly Balázs a 2018 és 2022 közötti eredményekre helyezte a hangsúlyt, és megerősítette: mérföldkő volt, hogy az innovációs technológia saját minisztériumot kapott. Az elmúlt időszak sajátossága volt, hogy technológiafókuszú stratégiák kerültek kidolgozásra, jelentős eredményeket értek el a szupergyors internet programban, és a hálózatfejlesztés is folytatódik. Solymár Károly Balázs kiemelkedő eredményként beszélt arról is: sikeres volt az informatikus utánpótlás. A „Programozd a jövőd program” keretében 22 egyetem 200 vállalati partnerrel dolgozik együtt, és 21%-kal több hallgató jelentkezett informatikai mesterképzésre.


Ami eddig három nap volt, most három kattintás

Megújult a vállalkozásfejlesztési rendszer – erre hívta fel a figyelmet a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László szerint, ha egy cég szeretné megvalósítani a digitális transzformációt, akkor bőven talál magának állami, vissza nem térítendő állami támogatást, amit többek között képzésekre és fejlesztésekre is lehet fordítani. Az elmúlt három évben létrejött egy olyan vállalati információs portál, ahol a különböző fejlesztési lehetőségről értesülhetnek a cégek. Az államtitkár hangsúlyozta: ami eddig egy cégnek három nap volt, most három kattintás: a támogatások feltérképezése sokkal egyszerűbbé vált. György László emellett kiemelte a Modern Mintaüzem programot: ez a kezdeményezés is abban segít, hogy a vállalkozók élni tudjanak a modern technológiákban rejlő lehetőségekkel.