Úgy igazán elkezdtünk mobilról vásárolni

2015. március 10. kedd, 17:00 • www.hirado.hu
A PayPal és az Ipsos friss kutatása szerint a mobilos kereskedelem a teljes e-kereskedelem növekedési ütemének háromszorosával bővül. A mobilos kereskedelem becsült átlagos éves növekedési üteme a 2013 és 2016 közötti időszakra 42 százalék, míg ugyanez az érték a teljes e-kereskedelemre vetítve (beleértve a mobilos kereskedelmet is) csak 13 százalék. A kutatás 22 ország 17 ezer 500 fogyasztójának mobilos vásárlási szokásait, továbbá a mobilos kereskedelemi piac növekedését elősegítő, illetve akadályozó tényezőket vizsgálta.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A PayPal rendszerében a mobilról megvalósuló költések összege folyamatosan emelkedik. Míg 2010-ben a fizetési forgalom kevesebb, mint egy százalékát tették ki a mobilkészülékről indított fizetések, 2014-re ez az arány a teljes fizetési forgalom 20 százalékát teszi ki. Ezzel a „mobile first” korszak fordulóponthoz érkezik.

Fényes jövő előtt a mobilos kereskedelem

A mobilos kereskedelem globális online költésekhez viszonyított százalékos aránya még mindig viszonylag alacsony: a kutatás szerint az okostelefonról végrehajtott vásárlások az online költések kilenc, a tabletről végrehajtottak pedig csak öt százalékát teszik ki, szemben az asztali számítógépekről és notebookokről megvalósított vásárlásokkal, amelyek együttesen 85 százalékát teszik ki az online költéseknek.

Azonban míg a költésekre vonatkozó adatok alacsonynak tűnhetnek, a mobilos vásárlások száma igen jelentős. A kutatásban megkérdezett online vásárlók harmada (33 százalék) vásárolt valamit az elmúlt 12 hónapban okostelefon, 20 százalékuk pedig tablet használatával.

Az okostelefonos vásárlások növekedésének hátterében elsősorban a fiatal felnőttek állnak. A kutatás megállapítja, hogy világszerte átlagosan az okostelefonnal vásárlók 59 százaléka a 18 és 34 év közötti korosztályból kerül ki, míg ugyanez a korosztály az összes online vásárló 44 százaléka.


Forrás: www.hirado.hu


Kína, Törökország, és az Egyesült Arab Emírségek az okostelefonos vásárlások élvonalában


Kína, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek a legdominánsabb országok a mobilos kereskedelemben. Az Egyesült Arab Emírségekben a megkérdezett online vásárlók beszámolója alapján a költések átlagosan 24 százaléka valósul meg okostelefonról. Utánuk következnek a kínai fogyasztók 21 százalékkal, harmadik helyen a törökök állnak 19 százalékkal. Ugyancsak ez a három ország vezet az okostelefonos vásárlások gyakorisága tekintetében is. Kínában az online vásárlók több mint kétharmada (68 százalék), az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban a vásárlók több mint fele (57 és 53 százaléka) vásárolt valamit okostelefon segítségével a kutatást megelőző 12 hónapban.

Az online fogyasztók az appokat választják

A globális kutatás kimutatta, hogy az okostelefonos vásárlók 64 százaléka alkalmazások, 52 százalékuk pedig böngésző segítségével vásárolt, továbbá, hogy azok a felhasználók, akik mindkét platformot használják, általában az alkalmazásokat részesítik előnyben (47 százalék inkább vásárol applikációval). Amikor az okostelefon és tablet felhasználóit a fizetésre alkalmas applikációk előnyeiről kérdezték, legtöbbször a kényelemet (35 százalék) és gyorsaságot (30 százalék) említették.

Az alkalmazások használatának egyéb előnyei az egyes országok fogyasztói szerint a következők voltak: „azonnali fizetési visszaigazolás" (a mexikói okostelefon/tablet felhasználók 37 százaléka választotta); „emlékeztető ajánlatokra/ kedvezményekre/ kuponokra”, Kína (30 százalék); „a digitális elismervények nyomon követhetősége”, Izrael (26 százalék).

Mire használjuk leggyakrabban az okostelefont most, és mire fogjuk a jövőben?

Jelenleg az okostelefon tulajdonosok körében a legtöbbször említett tevékenység a termékről való információszerzés. A megkérdezettek 36 százaléka használta okostelefonját termékinformációk keresésére a kutatást megelelőző 12 hónapban. A megkérdezettek 27 százaléka használta okostelefon-készülékét áruházakról vagy üzletekről kért információk keresésére/helyének azonosítására, és 25 százalékuk egyes termékekhez kapcsolódó felhasználói vélemények olvasására.

Mikor az okostelefon-felhasználókat megkérdezték, hogy milyen funkciókra szeretnék használni a jövőben készülékeiket (azok közül, amire még nem használták) a legtöbben olyan közeljövőben elérhetővé váló funkciókat említettek, mint egyes új fizetési lehetőségek. Az okostelefon-felhasználók 16 százaléka választotta az „okostelefon használta fizetésre kasszánál (pl. NFC használt)” és 15 százalék választotta a „böngésző vagy applikáció segítségével történő előrendelés leadása (pl. kávé, élelmiszer)” választ.

A mobilos kereskedelem növekedését korlátozó tényezők

A növekedés legnagyobb akadálya, hogy a fogyasztók még nem érzékelik a mobilos vásárlás nagyobb képernyőjű eszközökön végrehajtott vásárláshoz képest kínált előnyeit.

Azok az okostelefon-felhasználók, akik a kutatást megelőző 12 hónapban nem használták készüléküket vásárlásra, a következők akadályokat nevezték meg: „szívesebben vásárolok más eszközről (pl. laptop, asztali számítógép)” (39 százalék); „a képernyő mérete túl kicsi” (34 százalék); „szívesebben internetezek egyéb eszközökön” (28 százalék).

Azok, akik kutatást megelőző 12 hónapban használták készüléküket vásárlásra némiképp más okokat adtak meg arra vonatkozóan, hogy miért nem vásárolnak gyakrabban: „túl kicsi képernyő” (34 százalék); „szívesebben vásárol online más készülékről (pl. laptop, asztali számítógép)” (27 százalék); „biztonsági aggodalmak a mobilkészülékről történő vásárlással kapcsolatban” (21 százalék).

Az olcsó mobiltelefonok tömeges megjelenésével, a nagyobb képernyőméretek és a mobileszközök biztonságának fejlődésével csökkenni fognak a mobilos kereskedelem gyors növekedését jelenleg gátló tényezők. „Ezek a fejlesztések és az olyan új akadálymentes digitális fizetési megoldások, mint a PayPal OneTouch, megkönnyítik, biztonságosabbá és egyszerűbbé teszik a fogyasztóknak a mobiltelefonos fizetést.