Norvég betegbiztonsági jó gyakorlatok megismerése

Exchange of experience and partnership programs in the field of improvement of patient safety conditions in hospitals


Projekt összköltsége:
 2 141 600 Ft
Technológiai fórum időpontja: 2017. október 10-14. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Informatika a Társadalomért Egyesületről:

Az Informatika a Társadalomért Egyesület 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy szakmai kutató, tájékoztató, ismeretterjesztő munkájával hozzájáruljon a magyar információs társadalom fejlődéséhez.

Az Egyesület az ország információs és tudásalapú fejlődésével, fejlesztésével kapcsolatban kutatási és tájékoztatási feladatokat lát el a társadalmi érdekek képviselete céljából a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztéseket véleményezi, megismerteti a közvéleménnyel, azzal kapcsolatban módszertani ajánlásokat fogalmaz meg.

Az informatikát érintő jogszabályalkotásban véleményt formál, ezt kommunikálja, segíti a határon túli magyarok bekapcsolását az információs társadalomba.

A szervezet fő célja az információ megosztása, a tapasztalatcsere elősegítése, a jövő generációnak felkészítése. Ehhez szükséges újabb információk közvetlen megszerzésére törekszünk. A külföldi jó gyakorlatokat átvétele segít abban, hogy a hazai célközönség mindig naprakész és előremutató információk birtokában legyen. Az Oslói Egészségügyi Technológiai Fórum kiváló lehetőség arra, hogy az egyesület megismerkedjen ezekkel a technológiákkal.

Infotér Egyesület: Norvég betegbiztonsági jó gyakorlatok megismerése

A fórum a következő témákat tárgyalja:

  • Intelligens megoldások a digitális átalakulás támogatására az egészségügyben
  • Kórházának felkészítése a digitális világra: IoT és BYOD
  • Betegazonosítási problémák és megoldások: GDPR és a beteg azonosítása. A jogi és beteg adatvédelmi követelményeknek való megfelelés;
  • Beteg- és egészségügyi tapasztalat - Next Generation Care Journey - interkommunikáció és beteg kapcsolat
  • Ismerkedés a gyakorlattal: Oslói Egyetemi Kórház, Sunnaas Kórház

Az Informatika a Társadalomért Egyesület az alábbi programokon vett részt:

A konferencia keretén belül a delegációnak lehetősége volt ellátogatni az Osló-i Egyetemi Kórházba, ahol megismerkedhettek azzal a speciális szemüveggel, ami az ún. kevert valóság (angolul mixed reality, MR) segítségével teszi lehetővé pl.: a szívműtétek orvosi konzultációját, akár több ezer kilométeres távolságból. A kevert valóság lényege, hogy az ebben létező valós és digitális tárgyak valós időben hatnak egymásra, a digitális elemek kvázi léteznek, azaz mindenki számára elérhetőek. A kevert valóság segítségével a beteg szívéről készített MR képből egy valóságos, 3 dimenziós tárgyat alkothatunk, amit szabadon lehet forgatni, nagyítani, szeletelni, méghozzá úgy, hogy a többi résztvevő valós időben látja a változást az adott „tárgyon”. Ennek a jelentősége, hogy korábban az orvosi konzultációkat pl.: egy szívkoszorúér műtét kapcsán, a 3D nyomtatóval előállított szívvel lehetett elvégezni, amit nagyítani nem lehetett, ráadásul egy szeletelést követően a nyomtatott darab használhatatlanná vált. Egy ilyen nyomtatás költsége 1500 EUR volt. Az új szemüveg segítségével többféle műtéti megoldást is le lehet modellezni és bármennyi alkalommal be lehet tölteni az eredeti lenyomatot, mindenféle további költség nélkül. A nap másik felében Osló belvárosát ismerhettük meg a HNCC kollegájának az idegenvezetése mellett.

Az egyesület tagjai ellátogattak a Magyar Nagykövetségre is, ahol Sikó Anna Mária nagykövet ismertette meg a vendégeket a norvég kultúrával, beszélt Norvégiáról, a norvég életfelfogásról (hygge), a gazdaságról, valamint a közéletről. A nagykövetasszony reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben sok, hasonló és hasznos tudásmegosztás fog megvalósulni hazánk és Norvégia között.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A 2009-2014 közötti időszakra Norvégia hozzájárulása 1,7 milliárd euró. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donor állam szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2016-ig megvalósítják. Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.