Utólag törleszthető tandíjjal képez programozókat a magyar Codecool iskola

2017. szeptember 13. szerda, 07:48 • www.hirado.hu
Nem kell, hogy zsebben legyen a pénz, vagy a jelenlegi állásunkból szerzett jövedelemből nyögjük ki a programozóiskola díját. Tizenkét hónap elméleti és hat hónapos gyakorlati képzését negyedévente indítja útjára a Codecool, a magyar helyszínek mellett már Lengyelországban is. A 2015-ben indult programozóiskolából ezekben a napokban újabb hallgatók kerülnek ki, és kezdik meg állásinterjúikat. Budapesten 51, Miskolcon 23, Krakkóban pedig 46 tanuló fejezi be tanulmányait, miközben Budapesten a szeptember végén induló kurzusra lassan betelnek a helyek.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Nem csoda a népszerűség: az állásgarancia, és a biztos állás megszerzése után utólag törleszthető tandíj a legnagyobb vonzerő a Codecoolnál.

„Ez a 120 ember a programozóiskolánk indulásakor még csak írásos garanciánkban bízhatott, hogy valóban birtokába kerül egy olyan képességnek, ami valódi karrierváltáshoz segítheti. A következő negyedévekben karrierváltásba kezdő újabb százak már valódi referenciáink birtokában választhatják nyugodtan a Codecoolt.” – mondta el Boda József, alapító-cégvezető a nyár végi virtuális évzárón.

A Codecool esetében a minőséget azok a foglalkoztatók tanúsítják, akik bizalmat szavaznak a Codecoolból kikerülő munkaerőnek. Mintegy harminc szerződéses partnerük javát a legismertebb magyar és külföldi szoftverfejlesztő cégek teszik ki – például az NNG, az Evosoft vagy az Emarsys – de a Magyarországon működő szolgáltatóközpontok érdeklődése szintén kiemelkedő, és van a pénzintézeti szektorból is ismert ügyfelük, például a Generali és a Loxon.

Az oktatási hivatal adatai szerint akkreditált oktatási intézményekben 2944 fő végzett idén számítástechnikai területre besorolható szakon.

Közülük azonban csak mintegy 600 azok száma, akik a felmérések szerint leginkább keresett programozói szaktudás birtokában hagyják el az intézményük falait. Ebben az összehasonlításban a megközelítőleg évi 300 programozó kibocsátására képes magán oktatási szolgáltató már jelentős hatást gyakorolhat a kínálati oldalra.

Igaz ez még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy sok tekintetben teljesen eltér az egyetemi képzésből kikerülőknek a felkészültsége elméletben, gyakorlatban, korszerűségben vagy más paraméterekben a karrierváltás céljával egy másfél éves intenzív képzésben résztvevőkétől.

A Codecool hallgatói körében végzett felmérések szerint a képzés megfelelőnek ítélt hossza, a garantált álláslehetőség és az utólagos tandíjfizetés számít legtöbbet a karrierváltási döntésben.

Noha egyre több programozóiskola indul és kínál szakmai továbbképzést ezen a területen, komoly vízválasztó tud lenni, hogy milyen referenciákkal működik egy oktatócég.

Rossz választás esetén ugyanis megtörténhet, hogy nem szerez megfelelő tudást és új állást a kárvallott próbálkozó, ráadásul a képzésért kifizetendő irdatlan összeget régi, gyűlölt, rosszul fizető munkájával kell előteremtenie, ezzel akár örökre elvágva magát a karrierváltás lehetőségétől.