Új szereplő turbózhatja a hazai elektromosautó-töltők piacát

2018. november 7. szerda, 10:00 • hirado.hu
Nem kisebb üzleti célkitűzéssel kezdte meg munkáját az Optimum Way, mint a villámszegmens első helyének megszerzése.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elektromos autók számának bővülését a töltői hálózat gyengeségei hátráltatják a legjobban.

A Belügyminisztérium nyilvános adatai alapján 2018. július 31-én 7112 darab elektromos autó szerepelt a hatóság nyilvántartásában; a várakozások szerint 5 év múlva ez a szám 30 000 darabra nőhet majd. A futásteljesítmény alapján kalkulált jövőbeni közösségi töltőszám 2300-2400 egységet mutat, melyekből 735 várhatóan villámtöltő formájában segíti majd az elektromos autóval utazókat.

A jelenlegi helyzet jóval szerényebb: 262 közösségi töltőállomás működik Magyarországon, a legtöbb alacsony teljesítményű készülék formájában. A magyar tulajdonú Optimum Way a robbanás előtt álló piac által kínált lehetőségeket igyekszik kihasználni. Az olasz energiaipari óriás, az Enel hazai stratégiai partnereként, a Nyugat-Európában már bizonyított Enel X márkájú töltők forgalmazásával olyan töltőhálózat kiépítésében kíván szerepet vállalni, amely biztosítja az ország elektromos autóval történő átutazhatóságát.

Alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez, az otthoni felhasználás mellett a közösségi helyekre (benzinkutak, bevásárlóközpontok, parkolók stb.) kihelyezett oszlopok egy időben két elektromos autót is töltenek majd: DC (villám) töltéssel 50 kW teljesítményre, AC (normál) töltéssel 22 kW vagy 43 kW leadására képesek.

Előbbi 25-30, utóbbi 60-90 perc alatt hozza 80-90%-os szintre az akkumulátorokat. Fizetni az okoskészülékek által biztosított elszámolási módszer valamelyikével (pre-paid kártyákkal vagy előfizetéses konstrukciókkal) lehet majd.

Az Enel X JuicePump és JuicePole berendezések mindkét, Európában forgalmazott autóknál leginkább használt csatlakozó szabványt támogatják (CCS Type 2 és CHAdeMO), így a Magyarországon is elérhető elektromosautó-típusok (BMW, Volkswagen, Nissan, Kia, Mitsubishi, Citroen, Peugeot, Tesla) tulajdonosai könnyedén használhatják majd a töltőket.

Az Optimum Way célja az országos lefedettség elérése.

A cég gondol az elektromos autójukat otthon töltő tulajdonosokra is: a JuiceBox okostöltő 22kW teljesítményre is képes, így az otthoni elektromos hálózatra csatlakoztatva egy éjszaka alatt tölti fel az autó akkumulátorait.