Többet tud rólunk, mint a szülőanyánk, mégsem szeretjük annyira – a Google mindent látó szeme

2018. október 15. hétfő, 13:00
A Facebook elbújhat mögötte, Youtube nincs nélküle, sőt talán mi magunk is csak félemberként lődörögnénk hiányában a digitális térben. Talán nem is sejtjük, hogy a keresőből kinőtt óriásvállalat milyen szinten szövődött bele a mindennapjainkba. Tudod, mennyi adatot táról rólad a Google? És azt, hogy mit?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Nem véletlenül kerül elő mostanában egyre többször a kérdés, ami azt firtatja, hogy mit tud rólunk ez vagy az az alkalmazás, lévén, hogy a személyre szabott reklámozás sosem látott precizitással targetálja az embert az utolsó netes kattintás után.

Exabájt

A Facebook, talán még kósza gondolat sem volt Mark Zuckerberg fejében, amikor a Google, már több gigabájtnyi adattal rendelkezett arról, hogy miről, honnan, mikor internetezünk. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa.

A keresőóriás valószínűleg jobban ismer minket számos barátunknál, hiszen ahogy fejlődött a technika, úgy vált egyszerűbbé a szofisztikált adatgyűjtés a felhasználókról. Az NBC News tech rovatában nemrég napvilágot látott egy interjú, amelyben egy ír informatikus arról beszélt, hogy nem a Facebook adatgyűjtésétől kell tartani, ugyanis egy kis rátermettséggel, a Google által őrzött adatokból, az adott személy elmúlt tíz éve percre pontosan rekonstruálható.

Felmerülhet a kérdés: mégis mennyi adat állhat rendelkezésére a keresőóriásnak? Óvatos becslések szerint tízszer annyi, mint a Facebooknak, határozottabb hozzávetések szerint pedig összesen körülbelül 5-6 gigabájtnyi adatot tárol emberenként. Nyilván ez a mennyiség az interneten töltött időtől is függ, de az átlagfelhasználóról ennyi adatot birtokolhat.

Mit tud?

Ez jó kérdés, főképp, ha nem nagyon foglalkoztunk még a témával. A Google nem köti az emberek orrára, hogy épp hol és hogyan figyeli a böngészésüket, viszont szerencsére vannak olyan tech cégek, amelyek igen. A jelenlegi tudás szerint, a Google öt fő fronton támad.

Térképnézet

Először is minden másodpercünket figyeli. Ha nincs kikapcsolva a telefonban, akkor a Google, minden percét naplózza az adott napi földrajzi helyszínnek, amit később, térképformájában az arcunkba is tol. Ijesztő, hasznos, furcsa? Döntse el mindenki maga, mindenesetre, már az otthon falai mögött sem bújhatunk el, ha a Google helymeghatározása nincs kikapcsolva.

Google Now

Hasznos, de egyben a megfigyelés mesteri szinteken való űzése. A Google Now, akárcsak az Apple Sirije, hangutasítás alapján végzi el az adott feladatokat a böngészőben vagy épp a telefon menüjében. A Google gyűjti az összes elhangzott mondatot, amit aztán, ki tuja, felhasználnak-e valamire.

Mindenesetre, a begyűjtött hanganyag csak a cég és a felhasználó számára elérhető.

Az előzmény sosem törölhető igazán

Amit egyszer megnéztünk az interneten, annak hiába tüntetjük el a nyomatit, a Google azért elmenti azokat, külön listázva a Youtube-os és egyéb keresésekként. A jó hír, hogy ezek egyesével törölhetők, és ez a fajta adatgyűjtés megszüntethető, ha nem bejelentkezve használjuk a böngészőt.

Ismeri, mit kedvelünk

Akárcsak az előbbi, ezutóbbinál is kiiktathatjuk a funkciót, ha kijelentkezve használjuk a böngészőt, viszont, ha ezt az óvintézkedést nem követtük el, akkor a Google tudja rólunk a nemünket, a korunkat, az internetezési szokásokat, a hobbit és az érdeklődési kört, a számunkra legfontosabb témákat. Mindezt egy személyre szabott reklámcsomag képében felhasználják, ami az aktuális napi kattintásainkhoz mérten módosul. Ezek az adatok itt érhetők el.

Szolgáltatásinfó

Végezetül, a Google monitorozza az adott szolgáltatásokban végzett tevékenységeket is. Ahogy minden esetben, itt is komplett képet kaphatunk a felhasználói szokásainkról.

Meg akarsz szabadulni a megfigyeléstől? Akkor böngészd át a beállításaidat!