Miként lett hatszor gyorsabb a hazai internet?

2017. szeptember 10. vasárnap, 18:15 • www.hirado.hu
Tempóváltásban vagyunk a világhálón: alig tíz év alatt hatszorosára nőtt a magyarországi internet átlagos sebessége és közel tízezerszeresére a szélessávú előfizetők száma. Tíz évvel ezelőtt a magyarországi internetkapcsolatok átlagos sebessége 2-3 Mbps környékén alakult, ma viszont már 14,8 Mbps. A közel 600 százalékos növekedés nem példa nélküli, de kifejezetten jó eredménynek tekinthető.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Ennek következtében ma Magyarországon 94% a szélessávú (vagyis 4 Mbps-t meghaladó) netkapcsolatok aránya, ami európai szinten is kifejezetten jónak mondható. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben ez a szám a 0,1%-ot is alig érte el.

vannet_infografika_netsebesseg_0906
Forrás: www.hirado.hu

A szélessávot a közvélemény alapvetően az elmúlt években rohamosan gyarapodó optikai kábeles hálózatokkal azonosítja, amelyek valóban impozáns, Gbps nagyságrendű le- és feltöltési sebességet tesznek lehetővé.

A terjedés valódi motorját azonban a telefonhálózaton keresztül elérhető, akár 100 Mbps sebességre is képes DSL technológiák és az akár négyszer gyorsabb kábelnetes hozzáférések jelentették.

„Az optikai hálózatok a jelenleg elérhető legjobb minőségű netkapcsolatot jelentik, a kiépítésük viszont drága és nehézkes, a szolgáltatóknak csak olyan helyeken éri meg, ahol a jelentős számú potenciális előfizető képes kihasználni az infrastruktúrát” – magyarázza Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannettől.

Vannak olyan megoldások is, amelyekkel kábelfektetés nélkül is elérhető a szélessávú net.

A mobilnet mellett ilyen a műholdas internet is, amely elsősorban olyan területeken népszerű, ahol az egyéb szolgáltatások az infrastruktúra hiányosságai miatt nem érhetőek el.

Elterjedt hiedelem a műholdas internettel kapcsolatban, hogy lassú és megbízhatatlan. Pedig a szélessávú hozzáférés ennél a technológiánál is alap, sőt műholdon keresztül a 30 Mbps-os, hivatalosan szupergyorsnak nevezett internet is elérhető. Így a következő években ez is hozzájárul majd az átlagos sávszélesség borítékolható további növekedéséhez.

A műholdas és egyéb vezeték nélküli technológiák úttörő jelentősége, hogy ott is elérhetővé vált a szélessáv, ahol egyéb módon nem lenne gazdaságos a kiépítése.