Komoly aggályokat vet fel a Facebook-botrány

A gyanú szerint a Cambridge Analytica nevű brit tanácsadócég mintegy 87 millió ember Facebookon tárolt személyes adatait szerezte meg, és használta fel politikai kampányokhoz az érintettek tudta és hozzájárulása nélkül. Az adatkezelési botrány Magyarországot sem kerülte el, hiszen mintegy 32 ezer hazai felhasználó adata szivárgott ki a fentebb már említett vállalathoz, emlékeztetett Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Olyan személyes adatok kerültek ki, mint telefonszámok, e-mail címek, kapcsolati rendszerek, részletezte a szakértő. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fiatalok mellett ma már az idősebb korosztály is előszeretettel használja a Facebookot, így egyre bővül a felhasználói kör.

A botrány a két milliárdnyi Facebook-felhasználó közül arányaiban véve keveseket, mintegy 87 millió embert érintett. Közülük 71 millióan amerikaiak voltak, tehát nem csoda, hogy az ügy rendkívül érzékenyen érinti az Egyesült Államokat – mutatott rá Rajnai Zoltán. Hozzátette: a Facebookot egyre intenzívebben használják a politikai kampányok során világszerte, hiszen ezen a platformon keresztül gyorsan elérhetők széles tömegek.

Ezzel jár az is, hogy a szenzitív adatokat, a kapcsolati rendszereket felhasználva célzott álhíreket lehet terjeszteni, hangsúlyozta a szakértő. Megjegyezte: az Egyesült Államokban az utóbbi elnökválasztási kampány során számos ilyen hamis hír, ún. „fake news” kelt napvilágra, amely alapjaiban befolyásolhatta a szavazók attitűdjét. A gyanú szerint orosz szereplők is érintettek lehetnek ezen hamis hírek terjesztésében, emlékeztetett Rajnai Zoltán.

A szakértő kiemelte, hogy ha a Facebook kiemelt megjelenést biztosít egy-egy politikai irányzatnak, akkor könnyen megrendülhet a bizalom a felhasználókban. Ez a bizalomvesztés a cég részvényeinek tőzsdei mozgásában is meglátszik, ami perceken belül akár milliárdokba is kerülhet a vállalatnak. Rajnai Zoltán igyekezett leszögezni, hogy az Európai Unióban május 25-től életbe lépő általános adatvédelmi rendszabályok nagyon szigorúan szabályozzák az online térben a felhasználói fiókok adatainak biztonságát, szavatolását.

Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonos-vezérigazgatója a Cambridge Analytica-botrány kapcsán tartott kongresszusi meghallgatása során azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokban is szükség lehet egy ilyen szabályozásra – jegyezte meg a szakértő.