Kíváncsi szemek elől védjük a mobilt

2017. szeptember 6. szerda, 11:06 • www.hirado.hu
Hiába a legjobb jelszavas védelem, a biztonságos internetkapcsolat, az aktív vírusvédelem, ha simán átkukucskálnak a vállunk fölött. Elég egy észrevétlen pillantás a monitorunkra vagy a telefonunk kijelzőjére, és máris a legértékesebb adataink kerülhetnek veszélybe. Bizalmas információk, jelszavak, szakmai titkok: nyilvános helyeken, sőt a munkahelyünkön is áldozattá válhatunk. A Ponemon Intézet felmérése szerint tízből kilencen tapasztalták már, hogy belenéztek a laptopjukba, amikor nyilvános helyen dolgoztak.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

 A kutatás elgondolkodtató eredményeket hozott: az alkalmazottak 59%-a dolgozik rendszeresen az irodán kívül, de csak 21%-uk figyel oda a vizuális adatvédelemre. Sokan közülük érzékeny információkat (például bankkártyaadatokat, TAJ-számot, jelszavakat) is megjelenítenek az eszközeiken nyilvános helyen, ami különösen nagy kockázattal járhat.

Kísérlet bizonyította, milyen veszélyt jelent a vizuális hack

A Ponemon globális kísérlete során egy beépített vizuális hacker Kínától kezdve Németországon át az USA-ig 8 országban próbált meg vállalatok irodáiban sétálgatva, a képernyőket és dokumentumokat nézegetve bizalmas információkat szerezni.

Hihetetlen, de az esetek közel felében kevesebb, mint 15 perc alatt sikerrel járt, a próbálkozások 91%-ában sikerült információt szereznie.

Az egyik legnagyobb veszélyforrást a munkavállalók gépének képernyője jelentette, a megszerzett bizalmas információk 52%-át ugyanis innen sikerült lelesni. Ráadásul az így elért adatok 27%-a bejelentkezési vagy pénzügyi jellegű információ, illetve bizalmas dokumentum volt.

A megoldás: trükkös fólia a képernyőn

Azon kívül, hogy jobban odafigyelünk, hol és mikor nyitunk meg érzékeny információt tartalmazó oldalakat vagy dokumentumokat, praktikus és hatékony megoldást jelenthetnek az e téren a fekete Privacy Screen, vagy Privacy Filter betekintésvédelmi és kijelzővédő fóliák.

Speciális optikai technológiájukkal könnyen kijátszhatjuk a kíváncsiskodó tekinteteket: míg mi szemből tökéletesen látjuk, amivel éppen dolgozunk, a fólia a 30°-os oldalszöget elérve feketévé válik, illetve a 60°-nál nagyobb látószögű oldalsó nézeteknél hatékonyan takarja a képernyőt.

Nem mellesleg a fizikai sérülés és a képernyő-tükröződés ellen is védenek.