Kiemelt téma volt a kibervédelem az EU védelmi tanácskozásán

2017. szeptember 12. kedd, 09:46 • www.kormany.hukiberbédelem, it biztonság, kiberbiztonság, Vargha Tamás
A kibertámadásokra való felkészülés, valamint a tömeges migrációval összefüggő kihívások voltak a fő témák az Európai Unió védelmi minisztereinek észtországi informális találkozóján - nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szeptember 7-én, telefonon az MTI-nek. Vargha Tamás kifejtette: a tanácskozáson az új típusú biztonsági kihívások közül kiemelten foglalkoztak a hibrid hadviseléssel, a kiberfenyegetésekkel. Ehhez kapcsolódóan csütörtökön a védelmi miniszteri megbeszélésen egy szimulációs gyakorlat keretében vették sorra, miként lehet hatékonyan fellépni egy esetleges kibertámadás ellen.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A másik fő téma volt a rendkívüli migrációs nyomás volt, amely két éve Magyarországot is elérte. Az államtitkár kiemelte: látható, hogy ennek nyomán megváltozott a biztonsági környezet, a terroristatevékenység is fokozódott Európában.

Vargha Tamás felidézte: a migráció veszélyére Magyarország időben és jól reagált, „megvédte a magyar embereket és Európát”. Az Európai Unió bár megkésve, de már elkezdett foglalkozni a migrációs nyomással, s felismerte azt is, hogy a menedékkérelmeket helyben, az afrikai országokban kell elbírálni.Fotó: Dévényi Veronika

A védelmi miniszteri találkozón az Unió afrikai katonai műveleteiről és civil misszióiról is tanácskoztak. Az államtitkár elmondta: az ENSZ statisztikái alapján látható, hogy az afrikai kontinensen „hihetetlen mértékben” nő a lakosság száma. Ez pedig az eddigi migrációs nyomáson felül újabb migrációs válsággal fenyeget - tette hozzá Vargha Tamás.

A miniszterhelyettes kétnapos észtországi útja első napján, szerdán Vőruban ellátogatott a külszolgálatot teljesítő magyar kontingens katonáihoz is. A V4 országai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) 2016-ban döntöttek arról, hogy negyedéves váltásban egy-egy századnyi erőt telepítenek Észtország, Lettország és Litvánia területére azzal a céllal, hogy a „NATO-megerősítő intézkedéshez” történő hozzájárulásként közös kiképzéseket és gyakorlatokat hajtsanak végre a balti államok fegyveres erőivel. A Magyar Honvédség 124 katonája júliustól teljesíti három hónapos kiképzési feladatát a Baltikumban.Fotó: Dévényi Veronika

Vargha Tamás útja során Kristjan Prikkel, az észt védelmi minisztérium államtitkárával, valamint Hannes Hansoval, az észt parlament védelmi bizottságának elnökével is találkozott, akikkel megvitatták az aktuális biztonság- és védelempolitikai, illetve a kétoldalú együttműködés kérdéseit. Ennek nyomán a magyar és az észt védelmi államtitkárok aláírták a kétoldalú - 1998-ban született - katonai együttműködés szabályozó megújított és korszerűsített megállapodását - számolt be az MTI-nek Vargha Tamás.