Hogyan ismerhető fel az online árusított hamis termék?

A fogyasztók jelentős része ma már interneten vásárol, ahol gyanúra adhat okot a kis felbontású, rossz minőségű kép a termék mellett, vagy ha nemzetközi márka esetében a webcím nem .com-mal zárul – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Kállayné Csik Ildikó, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának fejlesztési és innovációtámogatási elnökhelyettese.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A hamis termékek vásárlása hazánkban évi 230 milliárd forint közvetlen kárt okoz, ami a GDP 0,75 százaléka, s amely miatt 11 ezer munkahely szűnik meg vagy éppen létre sem jön. A nem eredeti termékek vásárlása tehát komoly gazdasági és társadalmi károkat okozhat.

Ma már a fogyasztók 62 százaléka vásárol interneten keresztül, ahol még nehezebb kiszűrni a hamis termékeket. A szakember online vásárlás során azt tanácsolja, legyen gyanús, ha nemzetközi márka esetén a weboldal nem .com-ra, vagy az adott ország kódjára, például Magyarország esetén .hu-ra végződik. Emellett gyanúra adhat okot a termékről készült rossz minőségű, kis felbontású kép.

Bár vannak nagyon jó minőségű hamisítványok, sok esetben az olcsóság mellett szintén árulkodó jel lehet, ha az adott termék formája kissé különbözik az eredetitől vagy a használati útmutatóból hiányzik a magyar nyelvű tájékoztató vagy éppen tele van helyesírási hibával, nincs jótállási jegy és nincs feltüntetve a gyártási vagy a származási ország. Emellett szintén gyanús a márkalogó helytelen használata, formája és betűtípusa.

A hamisítás az innováció, a kutatás-fejlesztés elől von el forrásokat– hívta fel a figyelmet Kállayné Csik Ildikó, aki elmondta, az idei évben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a hamis növény védőszerek vizsgálatára fókuszál, amelyek azon túl, hogy tönkre tehetik a termőföldet, bekerülnek az adott mezőgazdasági termékbe is.