Hat digitális jellemvonás, amelyek nélkül nincs siker

2019. február 8. péntek, 10:00
A digitális intelligencia a 21. században lassan utoléri fontosságban az IQ és EQ királyságát. A trónkövetelő jelenség nem véletlenül vált stratégiai fajsúlyúvá: gyakorlatilag ez a piacon maradás kulcsa. A tech-élettérben való helytállás sarkcsillaga.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Míg alig egy emberöltővel ezelőtt a tudás maga volt a hatalom, addig mára az intelligencia mellett a digitális IQ, azaz digitális intelligencia is roppant fontossá vált az érvényesülés szempontjából. A történelem és irodalom ismerete ugyan még mindig nem vesztett presztízséből, de a kézíráson túl már a digitális írástudás és a digitális lexikális tudás is megkövetelt. Mi teszi a digitális intelligenciát, azaz a DQ-t?

Digitális érzelmi intelligencia

Hasonlatosan ahogy az „analóg” világban, úgy a digitális világban is nagy szerephez jut az az érzelmi intelligencia. A sikeres kapcsolat fenntartáshoz már elengedhetetlen, hogy az ember kellő értéssel és empátiával nyúljon az offline-léten túl burjánzó virtuális kézfogásokhoz.

Digitális kommunikáció

A kommunikációs csatornák átköltöztek az internetre, azon belül pedig a különböző közösségi média platformokra, illetve üzenetküldő alkalmazásokra. Ennek köszönhetően a hatékony kommunikáció ismérve is átalakult. A sikeresség záloga a technológia nyújtotta eszközök kihasználása, ismerete és a velük való együttműködés.

Megújulás az innovátorok korában

Megújulni az állandóan változó digitális térben nagyon nehéz, hiszen a világ többet változik egyetlen perc alatt, mint valaha. A kreatív gondolkodás épp ezért kiemelkedő fontosságúvá avanzsált. A problémamegoldás logikáját új aspektusból szemlélve, az tömegből való kiemelkedést segítve, a kulcs jelen világunkban a kreatív, alkotó agy.

Villámgyors adaptáció

A már klisévé vált frázis, miszerint a világ gyorsan változik, tény. A talpon maradás és az érvényesülés mértéke és sikere, azonban azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

Digitális biztonságtudat

Az adatért folytatott háború közepén nem árt, ha az ember felvértezi magát némi tudással, amelynek köszönhetően biztonsággal masírozhat az IT-támadások harcmezején is. Ha a Maslow-piramist kellene átültetni a DQ jellemvonásokra, akkor talán a szóban forgó képesség lenne a szükséglethierarchia tetején.

Digitális írástudás

Végezetül, a digitális írástudás maradt csak hátra, ami a készségek Jolly Jokere. Lényegében ez foglalja magában mindazt az ismeretet, ami a fentiekből adódik össze. Ha a digitális írástudásszintünk megfelelő, akkor valószínűleg a digitális intelligenciánk is a helyén van.(Fotó: pixabay.com)