Folytatódik a tárgyalás a kémkedést tiltó egyezményről Berlin és Washington között

2014. január 15. szerda, 21:20 • www.mti.hutitkos adatgyűjtés, Németország, USA, kémkedés,
Folytatódnak a tárgyalások a német és az amerikai kormány között az egymás elleni titkosszolgálati tevékenység tiltásáról - mondta a német belügyminisztérium államtitkára szerdán a Bundestagban. A törvényhozás alsóházában vitát tartottak az ügyről, mert sajtójelentések szerint a tervezett egyezményt az amerikai ellenállás miatt nem valósulhat meg. Az ellenzéki Baloldal kezdeményezésére tartott vitán a kormányoldal képviselői azt emelték ki, hogy tető alá lehet hozni a megállapodást. A tárgyalások leállítása felelőtlenség lenne - hangsúlyozta a vezérszónok Günter Krings, a konzervatív CDU politikusa, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

 Fenyegetéssekkel "nem jutunk előre és csak saját magunknak ártunk" - tette hozzá Clemens  Binninger CDU-s képviselő, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke.
    
A német szolgálatok - a szövetségi hírszerzés (BND) és az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - vezetői az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) képviselőivel kezdtek tárgyalásokat tavaly, azután, hogy az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumokban Angela Merkel kancellár mobiltelefonjának megfigyelésére utaló adatokat találtak.
    
A Süddeutsche Zeitung és az NDR közszolgálati műsorszóró társaság értesülései szerint a német szolgálatok vezetői csalódottak, mert az amerikai fél nem hajlandó megállapodni abban, hogy soha többé nem figyelnek meg német kormánytagokat és magas rangú politikusokat. Azt sem árulják el, hogy mikor hallgatták le Merkel telefonját. 
    
A BND elnöke, Gerhard Schindler szerint legfeljebb általánosságokat tartalmazó megállapodást lehetne kötni, ilyet pedig nem érdemes - írta kedden a Süddeutsche Zeitung. Az értesülést a BND nem cáfolta, csupán azt közölte, hogy a tárgyalások még tartanak. 
    
A szerdai parlamenti vitában az ellenzéki szónokok a kormány kudarcaként értékelték a fejleményt. "Aki kémeket küld tárgyalni egy kémkedés elleni megállapodásról, az nem csodálkozhat ezen az eredményen" - mondta Hans-Christian Ströbele, a Zöldek képviselője. Megismételte követelését, hogy a Bundestag hallgassa meg az NSA-dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowdent. 
    
A Der Spiegel hírmagazin már tavaly novemberben arról írt, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok fenntartásai miatt nem lesz német-amerikai megállapodás az egymás elleni kémkedés tiltásáról. Az NSA és a CIA vezetői csak a szolgálatok közötti együttműködés alapelveit rögzítő egyezmény megkötésére hajlandóak. Az egymás elleni kémkedés tiltását elsősorban azért nem akarják belevenni a dokumentumba, mert ezzel elismernék, hogy korábban kémkedtek Németország ellen. Elutasítják a német kérést azért is, mert más országok is követelhetik az őket érintő amerikai titkosszolgálati tevékenység leállítását, ha Németországnak engednek - magyarázták a lap német forrásai az amerikai álláspontot.