Folytatás: Milyen beállításokkal üzemel sokkal hosszabban a mobil akkumulátora?

2017. szeptember 8. péntek, 07:24 • www.hirado.huOkostelefon, akkumulátor, töltöttség
Csodák nincsenek, de ügyes megoldások vannak: akár meg lehet kétszerezni is az Android okostelefon üzemidejét külön programok telepítése nélkül. Most azokat szoftveres beállításokat részletezzük, amelyek két töltés között biztosítanak minél hosszabb üzemidőt.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Használjunk minél több fekete színt

Ha a mobilnak Amoled a kijelzője (a legtöbb telefonnak az, már az LG is használja, sőt, a pletykák szerint az új iPhone szintén azzal jön), akkor minél több fekete van a kijelzőn, annál jobb az akkumulátornak.

Az Amoled ugyanis csak a színes képpontokat világítja meg, a feketét egyszerűen a világítás hiányával hozza létre: tehát minél több fekete részlet van a mobil háttérképén (és a zárképernyőjén), annál kevesebbet fogyaszt bekapcsolt állapotában.

Kapcsoljuk ki a Google hangos keresést

Igazán kényelmes a diktálásra működő Google, gyakran még működik is, de ha nem használjuk rendszeresen, akkor feleslegesen fogyasztja az akkumulátort.

OK Google

Forrás: www.hirado.hu

Az okos szoftver ugyanis állandóan figyel, hogy mikor mondjuk ki végre az „OK Google” varázsszót.

Ha mégis szükségünk lenne rá, inkább alkalmilag aktiváljuk úgy, hogy a megérintjük a mikrofonikont a Google keresősávban.

A múltat végképp eltörölni

Az az alkalmazás, amit már hónapok óta nem használtunk, attól jobb megszabadulni: frissül, adatokat kér, háttérfolyamatokban vesz részt – azaz fogyaszt.

Ha nem lehet törölni, mert gyárilag adott, akkor legalább válasszuk a Beállítások/Alkalmazások/adott alkalmazás „Kikapcsolás” opciót.

Excel

Forrás: www.hirado.hu

Kézzel állítsunk fényerőt

Bár néha téved, általában kényelmesebb automatikus fényerőn használni a kijelzőt. Mérhető fogyasztáscsökkenést lehet azonban elérni a kézi, fix fényerő beállításával.

Ezen kívül lépjünk be a Beállítások/Kijelző/Képernyő időkorlát menüpontba és a többnyire gyárilag beállított 30 másodpercet vegyük vissza 15-re, hogy gyorsabban kikapcsoljon használaton kívül a kijelző.

idokorlat

Forrás: www.hirado.hu

Kapcsoljuk ki a vibrálást

Meglepő, de a haptikus rezgés (amikor az érintőképernyő visszarezeg bizonyos műveletekkor), valamint a hívások és üzenetek vibrálásai többet esznek az akku kapacitásából, mint a hívás hangja.

Csak zajos helyen, a mobilt zsebben tartva érdemes használni az akkuzabáló kis rezgőmotort.

Nem kell kapcsolódni 24/7-ig

Hogy csendet parancsoljunk a mobilra, de az igazán fontos hívások mégis elérjenek bennünket, abban a „Ne zavarjanak” mód tud segíteni.

A nem használt NFC, Bluetooth, wifi szintén fogyasztja az akkumulátort: kapcsoljuk ki egy mozdulattal a felső menü lehúzásával.

Töröljük az izgő-mozgó holmikat

Minden widget – Gmail, Twitter, időjárás, Reddit – szinkronizál, frissül, eszi az akkumulátort, miközben olyan adatokat jelenít meg, amelyek iránt egyáltalán nem mindig érdeklődünk.

Ezzel szemben az ikonok nem fogyasztanak semmit, s a kért információk érintésre azonnal előttünk állnak: jobb a widgetekhez hasonlóan szép, ám akkukímélő ikonkészleteket alkalmazni a mobil csinosítására.

Ne essünk az automata frissítés csapdájába

Bár – többek között – attól okos az okostelefon, hogy online azonnaliságot kínál, azért nem árt átnézni a Google Play-től a Facebookig, hogy milyen gyakran frissítik az információikat.

Akad, aminek az adatait elég naponta, vagy indításkor, esetleg kizárólag a töltőre csatlakoztatáskor frissíteni