Figyelmeztet a hatóság: milliók adatait lopták el

2014. január 22. szerda, 08:06 • www.hirado.huadatait lopás, it biztonság, BSI
Tömeges adatlopásra figyelmeztet a német informatikai biztonsági hivatal (BSI), a szervezet közleménye szerint 16 millió felhasználónévhez és jelszóhoz jutottak hozzá bűnözők. A BSI közleménye szerint kutatóintézetek és bűnüldöző hatóságok az úgynevezett bothálózatok vizsgálata során jutottak a nagyszabású identitástolvajlás nyomára. Az elkövetők rendszerint e-mail címet és a hozzá tartozó jelszót szerezték meg. Ezt az adatpárt sokan nem csak a levelező szolgáltatásokhoz használják, például online áruházakban vagy közösségi portálokon kialakított felhasználói fiókjukhoz is ezzel férnek hozzá.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A BSI a www.sicherheitstest.bsi.de címen létrehozott egy oldalt, amelyen mindenki ellenőrizheti, hogy az elkövetők hozzájutottak-e az adataihoz. Az oldal órákig elérhetetlen volt, mert a BSI rendszere nem bírta feldolgozni a sok megkeresést.

A bothálózat alattomban telepített kémszoftverrel - botvírussal - fertőzött számítógépek hálózata. A botvírustól távirányított automata, "zombi" lesz a számítógépből, amely így a felhasználó tudta nélkül hajt végre műveleteket. A hálózatok irányítói egyebek között bizalmas személyes adatok megszerzésére - identitáslopásra -, és kéretlen levelek, vírusok terjesztésére használják a megfertőzött gépeket.