Felnőtt tartalmakkal verik át az okostelefonok „ártatlan” tulajdonosait

2018. február 12. hétfő, 08:48 • www.hirado.huit biztonság, kiberbiztonság, vírus, trójai vírus, Kaspersky Lab
A pornóvideónak álcázott banki trójai vírus lett az egyik legelterjedtebb típusú malware. Tavaly a mobiltulajdonosok 25,4%-át felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte. Ez derül ki a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatából.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Nem mernek hatóságokhoz fordulni az áldozatok

A szex könnyen eladja magát, tartják a reklámosok, de nemcsak értékesítésben van szerepe, hanem rosszindulatú programok terjesztésében is.

A pornó igencsak aktív téma a mobilfenyegetések világában. A kutatás során a szakértők összesen 23 olyan malware családot azonosítottak, amelyek felnőtt tartalmakat használtak valódi funkcióik elrejtésére.

A felmérések azt mutatják, hogy amikor a felhasználók ismeretlen pornó-alkalmazást töltenek le, akkor a legnagyobb kockázata az ún. clicker fertőzéseknek van. Ez azt jelenti, hogy a malware a fertőzés hatásaként átirányítja az embert hirdetésekre vagy megpróbál előfizetni WAP szolgáltatásokra azért, hogy kihasználja a mobilunk hitelkártya adatait.

A pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb

Ezt követi a rooting malware, valamint a zsarolóvírusok.

Utóbbiak gyakran jelennek meg ismert, legális pornó oldalak applikációnak formájában. Sok esetben a zsarolóvírusok scareware taktikát használnak: zárolják a készülék képernyőjét, mondván illegális tartalmat (általában gyerekpornót) észleltek az eszközön, ezért le is zárja a készüléket.

Ahhoz, hogy feloldjuk a készülék képernyőjét, váltságdíjat kell fizetni. Ez az üzenet többnyire valós gyerekpornó tartalom esetében jelenik meg.

„Habár nem mondhatjuk, hogy a pornó tematikájú mobil alkalmazások technikailag nagyon különböznének más applikációktól, de van néhány sajátosságuk, amelyet kihasználnak a pornó-alapú rosszindulatú programok.

Az áldozatok például kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a megfelelő hatóságoknak, egyszerűen azért, mert kritikusan tekintenek az ilyen tartalmakra. Ezért a támadók szemszögéből egy ilyen személy sokkal kényelmesebb áldozat.

Ez az egyik oka annak, hogy ilyen sok pornó alapú támadást tapasztalhatunk.

A másik ok sokkal egyszerűbb: az emberek egyre több tartalmat fogyasztanak mobilkészülékeken keresztül. Többek között felnőtt tartalmat is.” – mondta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Azért, hogy megakadályozza a rosszindulatú programok támadását vagy a számítógépes visszaéléseket felnőtt tartalmat közzétevő honlapok látogatásakor, az alábbiakat javasolják a felhasználóknak:

• Használjon megbízható tartalom szolgáltatót. Kiberbűnözők rendszeresen készítenek hamis pornó oldalakat csupán azzal a céllal, hogy terjesszék rosszindulatú programjaikat.

• Ne telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást, még akkor sem, ha remek ajánlatnak tűnik. Használja inkább a hivatalos alkalmazás-áruházakat.

• Ne használjon lopott fiókot pornó oldalakhoz. Egyrészt illegális, másrészt a legtöbb esetben blokkolják az ilyen fiókokat.

• Használjon megbízható internetes biztonsági megoldást, amely képes megvédeni minden készüléket bármilyen típusú kiberfenyegetéstől.