Cyberflashing: a szexuális zaklatás új éráját hozza el az iPhone AirDrop

2018. november 26. hétfő, 14:00
A megfelelő beállítások nélkül erkölcstelen, zaklató üzenetek tucatjai áraszthatják el bárki telefonját. Rémisztő, visszataszító, gyomorszorító írások, amelyek melegágya a metró. Újabb fekete folt a technológia tályogosodó testén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az AirDrop funkció alapvetően hasznos a MAC felhasználók körében, hiszen pillanatok alatt megoldható vele az információ cseréje, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Csupán Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolat szükségeltetik hozzá. A komfort oltárán feláldozott privát online tér azonban most megbosszulta magát.

Ismeretlen felkérés, brutális üzenetek

Az AirDrop felületén keresztül záporozó kéretlen üzenetek közt az egészen „hétköznapi” zaklató irományoktól, a komoly szorongást és pánik félelmet kiváltó, szexuális fantazmagóriákat megfogalmazó levelekig minden megtalálható.

Tegnap egy fiatal nő, Abigail Mentzer nyilatkozott a NBC News-nak, aki épp az orvoshoz tartott a New York-i metrón, amikor az AirDropjába szállingózni kezdtek a zaklató üzenetek. A felkérést követően az előnézeti képen egy CD volt látható a felületén kézírással. „Dalok, amikre megfojtalak, miközben tönkreteszem a méhed”- állt az üzenetben. Ezutóbbit még három fenyegető, durva nyelvezetű, zaklató írás követte.

Az üzenetet követően a 35 éves nő riadtan nézett körbe a metrón, fürkészve az utasok tekintetét, hátha rájön, ki küldte azokat. „Soha nem kaptam még random emberektől AirDrop felkérést vagy üzenetet ezelőtt. Nem is tudtam, hogy lehetséges”mondta a NBC-nek Mentzer.

9.13 méter

A fenti üzenetekben talán nem is az a legijesztőbb, hogy random bukkantak fel, hanem sokkal inkább az, hogy a küldő Mentzer kilenc méter sugarú közelében tartózkodott. Ugyanis az AirDrop hatótávolsága pont ennyi. Legfeljebb 9méternyire lehet egymástól a két telefon, tablet, eszköz, ahhoz, hogy üzenetet, képet, fájlt lehessen cserélni anélkül, hogy a telefonszámot vagy e-mail címet fel kelljen fedni. Az üzenet küldője helyén ugyanis csak az adott készülék beállított neve szerepel.

A teljes anonimitás és lekövethetetlenség jól jön a zaklatóknak. Például Mentzer telefonjára a zaklató üzenetek egy „iPhone 9” nevezetű készülékről érkeztek. Többet nem lehetett róla tudni.

Szintén hasonló történt a 24 éves brooklyni Oumou Fofanaval, aki szintén a metrón kapott rémisztő üzeneteket. A nő igyekezett úgy tenni, mintha nem vette volna észre az üzeneteket, ám hasonlóan az előző áldozathoz, ő is elkezdte pásztázni a szerelvényt a küldőt fürkészve.

Globális globalizált jelenség?

Úgy tűnik, nem egyedi jelenségről van szó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az AirDropon terjedő zaklató üzenetek melegágya a tömegközlekedés. A brit HuffPost közel száz hasonló zaklató üzenetről értesült, amelyek mind a londoni metrón értek kerültek elküldésre.

A Brit Közlekedési Rendőrség, ami a brit vasúti és földalatti közlekedést monitorozza, azt nyilatkozta, hogy ők maguk havi 2-3 alkalommal értesülnek a metrón lezajlott, „cyberflashing” névre keresztelt jelenségről.

„Mint a szexuális zaklatás más formáinál, a „cyberflashing” esetében is valószínűleg rengeteg eset nem kerül bejelentésre” - mondta Ashley Cooper nyomozó a lapnak. „Ez azért lehetséges, mert az áldozatok nem tartják annyira komolynak az incidenst, hogy jelentsék a hatóságoknak” - hangsúlyozta a nyomozó.

A Brit Közlekedési Rendőrség szóvívője hozzátette, hogy egy-egy ilyen jellegű üzenet, fénykép, AirDrop üzenet sokat segítene a rendőrségnek a nyomozásban, mert elvileg, azáltal lenyomozható a zaklató. Nyilván senki nem akar zaklató írást, képeket tárolni a telefonjában, így az AirDropon keresztül érkező nem kívánatos elemek törlése megnehezíti a nyomozók munkáját.

Az Apple is kommentálta az AirDropos zaklatás jelenségét, miszerint minden felhasználó be tudja állítani, hogy kitől akar üzeneteket fogadni. Azt javasolták, hogy a beállításokat az AirDropon a „Mindenki” fül helyett a „Csak kontaktok” fülre kell állítani. Amennyiben a „Csak kontaktok” opciót választottad, akkor elvileg már nem küldhet üzenetet az AirDopon keresztül, csak azok, akik a névjegyzékben szerepelnek.