Csaknem ötven ország a gyerekek webes zaklatása ellen

Negyvennyolc ország vesz részt abban az együttműködésben, amelyet szerdán jelentett be Cecilia Malmström belügyi uniós biztos és Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a gyerekek internetes szexuális zaklatása elleni fellépés jegyében. A 27 uniós tagállam és 21 további ország az együttműködés keretében politikai kötelezettséget vállal arra, hogy több erőfeszítést tesz az áldozatok azonosítása, az internetes gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálása, az elkövetők bíróság elé állítása érdekében.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

 Az úgynevezett Internetes Gyermekmolesztálás Elleni Globális Szövetség részvevői emellett vállalják, hogy tájékoztatják a gyerekeket az interneten leselkedő veszélyekre, és csökkentik az interneten fellelhető gyerekpornó mennyiségét.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter és Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyekért felelős svéd tagja sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2012. december 5-én, ahol bejelentik egy világszintű szövetség létrehozását az internetes pedofília elleni küzdelem érdekében. (MTI/EPA/Thierry Roge)

 Az együttműködés bejelentésekor a svéd Malmström az internetes gyermekbántalmazást határokon átnyúló förtelmes bűnnek nevezte, amelyet az internet legsötétebb bugyraiban követnek el.

 "Minden gyermekpornó képen, amely fent van az interneten, egy ártatlan, gyámoltalan, bántalmazott gyermek van, és akárhányszor valaki megnézi azt a képet, azzal újra és újra erőszakot követ el azon a gyereken, újra és újra bántalmazza" - fogalmazott az uniós biztos.

 Az ENSZ  Kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) adatai szerint minden évben 50 000 új gyerekpornókép kerül fel az internetre. Cecilia Malmströn hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy ezzel a szörnyű jelenséggel egyetlen ország sem képes önmaga megbirkózni, mert a bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, és minden kiskaput kihasználnak.

 Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi együttműködés azért is fontos ezen a területen, mert a gyerekekre leselkedő internetes fenyegetések napról napra változnak, fejlődnek.

 "Ezt három tinédzser apjaként mondom önöknek" - hangoztatta az amerikai politikus.

 Újságírók arról kérdezték a svéd uniós biztost, hogy Oroszország, ahol a kérdező szerint 10 ezer ilyen weboldal működik, miért nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A biztos szerint Moszkva jelenleg úgy érezte, még nem áll készen a csatlakozásra. Cecilia Malmström hangsúlyozta, hogy a mostani bejelentés csak a folyamat kezdete, és abban bízik, hogy a jövőben egyre több és több ország csatlakozik majd az internetes gyermekmolesztálás elleni globális szövetséghez.

Kapcsolódó dosszié: Hitelesség az interneten