Az elképzelhetetlen, zsigerig hatoló valósággá vált: Kínában elindult a társadalmi kreditrendszer, a tökéletes megfigyelés kora

2018. november 30. péntek, 11:05
A Black Mirror rajongók csak legyintettek, a tech megszállottak mosolyogtak, a Nyugat hitetlenkedett, Kína eközben elindította a rendszert, ami minden állampolgárát megfigyelés alatt tartja. Már az első tesztidőszak vérfagyasztó eredményekkel szolgált.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A társadalmi kreditrendszer, angolul ’social credit' system néven futó elképzelésről először 2015-ben hallott a világ. Az akkor még elképzelhetetlennek tűnő rendszernek úgy tűnt, nincs sok létjogosultsága. Aztán elérkezett 2018.

Truman Show a valóságban

Számos film foglalkozott már a kamerák kereszttüzében mindennapjait élő ember jelenségével, ezek közül talán a Truman Show vagy épp a napjaink egyik legfelkapottabb sorozata, a Black Mirror fogta meg legjobban azt a fikciót, ami Kínában valósággá vált.

A kínai társadalmi kreditrendszer ugyanis pont a fenti dolgot teszi lehetővé. Az egyelőre tesztüzemben futó rendszer lényege, hogy a pekingi állampolgárokat –egyelőre ott vezették be -, egy 800-tól 900-ig terjedő skálán értékeli. A rendszert mesterséges intelligencia vezérli, és több száz kamera árgus szeme figyeli és elemzi a polgárok utcai viselkedését, de a közösségi média felületek megfigyelése is ide tartozik.

A rendszer értékeli, hogy az adott ember, mennyire viselkedik kormányhű módon, és ennek fényében ad vagy von meg különböző lehetőségeket tőle. Értelemszerűen minél magasabb a pontszám, az adott illető annál több előnyhöz jut. Ha valaki kormánykritikus, a pontszáma zuhanni kezd, a jogaival együtt. Kicsit olyan ez, mint Észak-Koreában a szongbun rendszer.

A „megbízhatatlanok” béklyója

Az Independent egy hete közölt cikket a tesztüzemben folyó társadalmi kreditrendszer „eredményességéről”, miszerint már most közel 4,5 millió embert tiltottak el a vonathasználattól és további 11 milliót a repülésről.

Merthogy, azok az emberek, akik a rendszer pontszámítása alapján a „megbízhatatlan” kategóriába tartoznak, azoknak nem csak a szabad munkavállaláshoz, tanuláshoz való joguk kerül korlátozás alá, hanem az utazásé is. Így fent említett több millió ember, egyszerűen nem vásárolhat jegyet az érintett közlekedési eszközökre, és további 3 millió polgár nem válthat business class jegyet a vonatokra – számolt be róla a Channel News Asia. De persze a büntetések tárháza nem fogy ki ennyinél. Az előbbieken túl a kisállat tartástól is eltilthatják az embert.

Szintén sok pontvesztést ér az is, ha az ember nem csak, hogy rendszerkritikusan gondolkozik, de megoszt egy álhírt az interneten vagy épp több videojátékot vásárol, mint azt éppen szabadna. Ám szerencsére vissza lehet tornázni az elvesztett pontokat, például véradással vagy karitatív munkával.

A tervek szerint, a rendszer 2020-ban élesedik, addig csak a tesztüzem működik. Az 5 éves keretterveben pedig az szerepel, hogy nem csak a kínai fővárosokra, hanem országszerte kiterjesztik a rendszert.(Fotó: flickr.com/ Retis)