A Dragonfly hackerei átveszik az irányítást energetikai rendszerek fölött

2017. szeptember 7. csütörtök, 12:32 • www.hirado.huhacker, it biztonság, kiberbiztonság, kibertámadás, Dragonfly
Tapasztalt számítógépes kalózoknak sikerült betörniük amerikai, svájci, török és esetleg más országbeli társaságoknak abba a központi rendszerébe, amely a cégek működését irányítja - állítja a Symantec vállalat egy szerdán Washingtonban nyilvánosságra hozott jelentésében. Ezzel a hackerek megteremtették annak lehetőségét, hogy szabotálják a cég tevékenységét, és ezt rombolásra tudják felhasználni egy jelentősebb geopolitikai konfliktusban.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A Symantec ugyan nem nevez meg egyetlen országot sem, amelyhez szerinte a Dragonfly köthető, de az amerikai kormány és több szakértő úgy gondolja, hogy a csoport oroszországi gyökerű, és kapcsolatban áll az orosz kormánnyal – írta az AFP hírügynökség.

A hackercsoport 2015-ben kezdte azt az adathalász tevékenységét, amelynek keretében e-mailekkel próbált jelszavakat szerezni intézmények számítógépes rendszeréhez. Az idei év elején intenzívebbé vált ez a tevékenysége, és különösen energetikai cégeket vett célba.

Eric Chien, a Symantec egyik kutatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a Dragonfly több tucatnyi energetikai céget támadott, és néhánynak a rendszerébe tudott behatolni az irányítási szintig. Ott már csak egy lépés hiányzott ahhoz, hogy szabotálja például egy villamos hálózat működését.

Más kutatók vitatják a Symantec azon állítását, hogy a Dragonfly olyan szintre jutott volna, ahol már átveheti az irányítást egy energetikai cég működése felett.